Президентът Румен Радев обсъжда с представители на компаниите Газтрейд и

...
Президентът Румен Радев обсъжда с представители на компаниите Газтрейд и
Коментари Харесай

Президентът Радев разговаря с гръцки компании за повече газ чрез терминала в Александруполис



Президентът Румен Радев разисква с представители на фирмите " Газтрейд " и " Копелузос груп " опциите за увеличение на количествата природен газ, които България ще внася през Гърция посредством терминала в Александруполис.

В срещата, която стартира в 11,30 часа, вземат участие също служебният министър председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов, както и представители на управленията на " Булгаргаз " и на " Булгартрансгаз ".

Президентът Румен Радев акцентира, че в границите на една година това е втората среща с гръцките компании " Газтрейд " (Gastrade) и " Копелузос груп " (Copelouzos Group), което демонстрира значимостта на плана за терминала и за двете страни. Резервираният потенциал от България е за идващите 10 години.

Държавният глава акцентира, че планът е значим освен за задълбочаване на стратегическото съдействие с Гърция:

" Но той е и от особена значителност за гарантиране на икономическата непоклатимост на Балканите, в Централна и Източна Европа посредством реализиране на действителна диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция. Това изисква, несъмнено, терминалът да бъде обвързван и с другия стратегически план сред нашите две страни - междусистемната газова връзка IGB ".

От гръцка страна беше изразено удовлетворение от новината, която президентът заяви за завършването на интерконектора. От страна на " Газтрейд " Костис Сифнеос акцентира, че България е с приоритет що се отнася до потенциала и че планът ще бъде приключен в точния момент.

Държавната компания " Булгартрансгаз " има дял от 20 % и е измежду акционерите в терминала в Александруполис. Сред резервиралите потенциала " Булгартрансгаз " е с 500 милиона кубически метра природен газ годишно. Терминалът би трябвало да бъде приключен през 2023-та година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР