Президентът Румен Радев не е положил достатъчно усилия за съставянето

Президентът Румен Радев не е положил достатъчно усилия за съставянето ...

Панов: ДПС и ГЕРБ трябваше да бъдат поканени в разговорите за кабинет


Президентът Румен Радев не е положил достатъчно усилия за съставянето на редовно правителство в двата провалени парламента през тази година. А в преговорите за правителство е трябвало да бъдат поканени и ГЕРБ, и ДПС. Това заяви независимият кандидат за президент Лозан Панов в

"Липсата на действащо правителство само задълбочава проблемите в държавата. Когато в парламента има различни формации, трябва и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени - всеки да представи своите идеи, да намерят своите точки. Това е нормалният парламентаризъм - има разговори, дебат. После и правителство - ако не е възможно с тях, също са възможни варианти на коалиция. Има държави, които са изживели това, през което ние преминаваме”, каза Панов. Попитан какво би направил в подобна ситуация, той коментира: "Бих се насочил към най-малкия, който може да намери допирни точки с по-големите".

Според него Радев е трябвало да забави подписването на указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, въпреки риска да бъде обвинен в нарушаване на Конституцията и да се стигне до импийчмънт. “Кое е по-важно - да пазиш поста или народа си?”, попита той. И поясни, че в Конституцията няма срок за подписване на указа за назначаването на главен прокурор, върнат втори път по предложение на Висшия съдебен съвет. “Президентът може или веднага да го подпише, както впрочем се случи, или да изчака период от време. Само ще кажа, че мандатът на г-н Цацаров в този период изтичаше. Когато г-н Цацаров вече не е член на ВСС, тогава вече в прокуратурата, в която има много достойни хора, можеше да се случи така, че да се премине към процедура и съответно достойни прокурори да не гласуват,” смята Панов.

Панов определи евентуална подкрепа от ГЕРБ на балотаж срещу Румен Радев като "предложение за прегръдка, която звучи задушаващо".

Панов ще определи позицията си за отношенията между България и Северна Македония след разговори с хората там, "за да види как им се отразява политическото говорене". Затова пък има категорична позиция за Русия и смята, че България е била колеблива в осъждането на режим, който нарушава човешките права.

Източник: segabg.com