Президентът Румен Радев критикува служебния министър на вътрешните работи Калин

...
Президентът Румен Радев критикува служебния министър на вътрешните работи Калин
Коментари Харесай

Подигравка с държавността. Радев атакува МВР и кабинета Денков като провален политически експеримент

Президентът Румен Радев подлага на критика служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов , основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и досегашното ръководство на обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ) и ГЕРБ .

" Подписах указа за служебно държавно управление и с него се поставя се завършек на един провален политически опит - по този начин наречената сглобка ", сподели Радев на влизане в Народното събрание, където участва на клетвата на служебния кабинет на Димитър Главчев .

Думите му идват в деня на в служба. То би трябвало да провежда плануваните от Радев по-рано във вторник предварителни парламентарни избори на 9 юни. Те ще се проведат по едно и също време с изборите за европейски парламент.

Президентът подсети, че държавното управление " Главчев " е основано по новите правила, наложени след конституционните промени, които Народното събрание гласоподава в края на предходната година.

" За разлика от всички служебни държавни управления, в това не съм се бъркал по никакъв метод в кадровата политика и не нося отговорност за неговите дейности ", сподели Радев.

Правителството " Главчев " е шестото краткотрайно, което той назначава, откогато е президент. Според новите правила президентът избра единствено длъжностен министър председател сред 10-те евентуални претенденти - хора на обществени държавни длъжности.

Главчев самичък избра служебните си министри и в петък ги показа пред Радев и парламентарните партии. Предложението му провокира неодобрение от част от партиите, а представителите на ПП-ДБ напуснаха сбирката.

Основното напрежение провокира номинацията на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи. В окончателния лист на Главчев Стоянов остава, изменен е единствено министърът на външните работи - на мястото на в началото номинирания Ивайло Ценов Главчев предложи Стефан Димитров .

" Ако аз трябваше да дефинирам сформира на служебното държавно управление, нямаше да оставя Калин Стоянов ", сподели президентът във вторник.

Номинацията на Стоянов е една от аргументите за неуспеха на договарянията за държавно управление сред първите две парламентарни обединения - " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Те ме съумяха да изкарат цялостен управнически мандат, откакто не реализираха съглашение нито за състава на новото държавно управление, нито за идните промени.

Последваха за сформиране на постоянно държавно управление - с мандатите на ГЕРБ , ПП-ДБ и " ИТН " . Така се стигна до шестите подред предварителни парламентарни избори в границите на три години.

Във вторник Радев разяснява и подадената и оттеглена оставка на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

" Връзки сред основния секретар на Министерство на вътрешните работи и контрабандисти е насмешка с държавността. Какъв основен секретар си, в случай че не знаеш от кого получаваш скъпи дарове и влизаш гол в сауната ", сподели той и добави, че " престижът за ведомството е оскърбен ".

В избрани медии бяха оповестени фотоси на Коцев със безценен часовник. За него се твърди, че му е подарък от задържаните за присъединяване в хипотетична незаконна група за контрабанда на цигари шефка на митниците Петя Банкова и още трима души.

В деня на акцията Коцев подаде оставка, само че в петък и остана на поста. Това се разви на фона в оставка Николай Денков , че висши представители на прокуратурата и вътрешния министър Калин Стоянов са упражнили напън върху Коцев да се отдръпна от поста. В понеделник Денков против краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов .

Румен Радев поздрави шефа на Държавната организация " Национална сигурност (ДАНС) Пламен Тончев за смелостта " да бръкне в най-високите управнически равнища ", визирайки ареста на Банкова.

" Ако предходната година се бях поддал на нервността да освободя Пламен Тончев, в този момент нямаше да разберем нищо за тези безобразия ", сподели той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР