Президентът Румен Радев, който беше и командир на Военновъздушните сили,

...
Президентът Румен Радев, който беше и командир на Военновъздушните сили,
Коментари Харесай

Радев призован в съда по делото за ремонта на МиГ-овете


Президентът Румен Радев, който беше и пълководец на Военновъздушните сили, е свикан за очевидец по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев за съвещанието, което е планувано за вторник 4 юли, оповестиха за БГНЕС от Софийския градски съд. Делото в Софийски градски съд стартира в края на февруари. По време на целия развой се чака да бъдат разпитани общо 23-ма очевидци.

БГНЕС напомня, че съгласно прокуратурата, за времето от 5 май 2015 година до 9 септември 2015 година, като министър на защитата Николай Ненчев не е извършил служебните си отговорности и не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолети от изтребителната авиация на Военновъздушни сили на страната ни. Разследването е открило, че на 26 април 2015 година сред Министерство на защитата и АО "РСК МИГ " са били подписани два контракта за удължение на ресурса на 2 мотора РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен елемент - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лева./.

Вместо тези контракти да бъдат изпълнени Ненчев е споделил на своя заместител – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не подхваща каквито и да било дейности по осъществяването им. Същите инструкции той траял да дава и през идващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, съгласно прокуратурата от 7 ноември 2014 година до 29 март 2016 година той в нарушаване на военния закон не е утвърдил план за капиталов разход за ремонт на елементи и доставка на аварийни елементи за самолети МиГ-29 и не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолетите изтребителната авиация на Военновъздушни сили.

От закононарушението, съгласно прокуратурата, са настъпили обилни нездравословни последствия за Българската войска - понижен е нальотът на водачи на 33 часа за една година, при открит в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или най-малко най-малко 80 летателни часа за година. Това е довело до заплаха от допускане на тежки летателни произшествия, заради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до понижаване на броя на квалифицирания летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и неспособност за обезпечаване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невероятно да се поддържа нужният брой готови летци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР