Президентът Румен Радев коментира за пръв път инициирания от ИТН

...
Президентът Румен Радев коментира за пръв път инициирания от ИТН
Коментари Харесай

Президентът: Ако в РСМ продължават да блокират българско участие, те се самоблокират за ЕС

Президентът Румен Радев разяснява за пръв път инициирания от Има Такъв Народ референдум за президентска република в отговор на журналистически въпрос по време на фестивала " Сурва " в Перник. " Специално за моята институция - нямам потребност от медиатори в разговора си с жителите. Ако имам планове за смяна на формата на държавно ръководство - ще го заявя самичък ", акцентира Радев.

Според него, казусът с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика, на втълпяване на ненавист към българите и към всичко българско. И по тази причина е извънредно значимо този път управляващите в Република Северна Македония ясно да заявят, че това е закононарушение от ненавист - не е битов скандал, не е престъпен случай, съобщи президентът. 

Защото неиздирените и ненаказани и доста случаи на систематичен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо принуждение и ескалация.

В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, ръководителят на ДАНС и нашият дипломат, с цел да изискат от македонските управляващи ясно да заявят какви ограничения подхващат, с цел да се усещат македонските българи предпазени и свободни, удостовери и президентът.

Това не е въпрос единствено за история и език, а и за обикновени човешки права. Радев сподели, че чака напълно скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония. 

" Оттук нататък е извънредно значимо да имаме консолидация на нашите старания, да може тези партии и водачи, които призоваваха незабавно за повдигане на ветото, които се опитваха даже да заличат от публичното схващане тежкото състояние на македонските българи - всички да се обединим, тъй че да употребяват всички механизми в двустранната дипломация, тъй че да се реши един път вечно този проблем ", прикани Румен Радев. 

Ако в РСМ не престават да блокират българско присъединяване под каквато и да е форма, те се самоблокират за Европейски Съюз - това е изрично ясно ", сподели президентът.

Той прикани за консолидация на напъните, с цел да се употребяват всички европейски механизми, с цел да се реши един път вечно този проблем.

Радев разяснява и правосъдната промяна. Парламентът мъчно ще навакса за три дни пропилените три месеца за реализирането на правосъдната промяна и най-много основаването на ефикасен механизъм за надзор над основния прокурор, съобщи президентът. 

" Ако това в действителност беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите през цялото време на съществуването на този парламент. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато схванаха, че дните са преброени, се втурнаха да вземат решение този въпрос ", изясни той.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР