Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров атакуваха със

...
Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров атакуваха със
Коментари Харесай

Президентът и главният прокурор атакуваха в КС частната охрана на цели села

Президентът Румен Радев и основният прокурор Сотир Цацаров нападнаха със сходни причини пред Конституционния съд последните ремонти в Закона за частната охранителна активност. С тях се сътвори опция кметове на общини да подписват контракти с частни компании за защита на цели обитаеми места. Според Цацаров е неприемливо да се трансферират на търговци експлицитни пълномощия на страната. Румен Радев назовава поправките в закона " абдикация " от грижата за сигурността на хората.

Според основния прокурор законът нарушава конституционно плануванаъа подготвеност на Министерския съвет за обезпечаване на публичния ред.

“Предвидената опция за подписване на контракт за защита на урбанизирана територия от кмета на общината ще сложи жителите в състояние на взаимозависимост от неговата воля дали, до каква степен и посредством кого да се реализира частна охранителна активност в съответното обитаемо място. Това на процедура обективно лимитира опцията на държавните органи по конституция, съгласно техните законови отговорности, да подсигуряват публичния ред “, се споделя в претекстовете на Цацаров.

Той счита, че ще настъпят затруднения, в случай че жителите решат сами да сключат контракти за защита с частни охранителни компании.

В настояването на Цацаров се показва, че поправките в закона разрешават “неограничено влияние от страна на частни охранители върху живота в обитаемоте места, без значение дали се касае за осъществяване на дейности, засягащи персоналния живот и имущество, упражняването на политически права, стопански действия или други “.

“Създава се непропорционална, и по тази причина неприемлива, взаимозависимост на поддържането на публичния ред в обитаемоте места от преценката и интензивността на частно правни субекти, а не от плануваните по конституция и съответните закони държавни органи “, споделя основният прокурор.

В претекстовете си президентът Румен Радев показва, че публичният ред е полезност, която крепи целостта на обществото, а опазването му би трябвало да почива на закона.

" Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в обитаемоте места, включително в така наречен урбанизирани територии. Възможността, която дава Законът за частната охранителна активност на търговски сдружения да правят дейности по защита на урбанизирани територии, всъщност е отвод от страна на страната посредством нейните изпълнителни органи да реализира предоставените функционалности по защита на публичния ред “, показва президентът.

Той добавя, че обезпечаването на публичния ред е част от вътрешната политика на страната. Румен Радев припомня, че законът не задължава частните охранители да са политически неутрални и да се управляват само от закона, каквито би трябвало да са чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

" Министерство на вътрешните работи е строго йерархична конструкция с присъщата й подчиненост, отчетност и надзор. Поверяването на функционалности по запазване на публичния ред на частноправни субекти, по отношение на които са неприложими посочените правила, поражда риск при реализиране на тази активност “, показва още президентът в претекстовете си.

Румен Радев добавя, че законът лимитира конституционната отбрана, която получават жителите под формата на отговорност на страната за защита на територията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР