Президентът Румен Радев е на двудневно официално посещение в Конфедерация

...
Президентът Румен Радев е на двудневно официално посещение в Конфедерация
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев ще обсъжда търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество с Швейцария

Президентът Румен Радев е на двудневно публично посещаване в Конфедерация Швейцария по покана на федералния президент Ули Маурер, оповестиха от пресслужбата на президента.

В постройката на българското посолство той е имал среща с наши сънародници, които живеят и работят в централноевропейската страна.

Възможностите за поощряване на търговско-икономическото и капиталово съдействие, партньорството на двете страни в областта на образованието и науката, съдействието в региона на защитата и сигурността, миграцията и други въпроси от дневния ред на двустранните връзки, ще бъдат измежду тематиките, които българският държавен глава ще разиска по време на срещите си в Берн.
Днес българският държавен глава ще бъде посрещнат с публична гала от швейцарския си сътрудник Ули Маурер във военно-въздушна база "Мейринген ". Двамата президенти ще управляват пленарните диалози сред формалните делегации на България и Швейцария, след което ще дадат взаимна конференция.
Във военно-въздушна база "Мейринген " Румен Радев и Ули Маурер ще следят учението "Alpha Scramble " - бърза реакция за политане със самолети FA18, при положение на тревога за нарушаване на въздушното пространство на страната.
По време на формалната аудиенция българският държавен глава ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

Конфедерация Швейцария е перспективен търговски и стопански сътрудник за България. През последните 10 години стокообменът сред Швейцария и България леко надскача 300 млн. евро, като комерсиалното салдо е все негативно за страната ни. Водещи артикули в износа за Швейцария през 2017 година са били инсталация за електрически вериги (15%), медни ламарини и ленти от мед (6.2%), елементи и съставни елементи (6.9%) и други. От Швейцария пък са импортирани най-вече лекарства (30.4%), кръвни артикули (4.4%), пътнически коли и други транспортни средства за превоз (5.5%) и други артикули.

В региона на вложенията обаче съдействието е доста по-активно. За интервала 1996-2017 година директните задгранични вложения на Швейцария в България възлизат на 1.9 милиарда евро, с което страната се подрежда на 8-мо място у нас. А тук са някои от най-големите компании от тази страна.

Швейцарските вложители реализират своята активност в обичайно бързо разрастващи се през последните години в България браншове. Освен съсредоточените в София капиталови действия, някои швейцарски компании се ориентират към индустриални паркове и в други градове - Пловдив, Стара Загора, Търговище, Варна и Казанлък.

"АББ България " бе удостоена с оценката "Инвеститор на годината " от Българската организация за вложения, като самопризнание за изключителната си активност и достижения в страната за 2013 година. Компанията получи и "Награда на Германската стопанска система в България 2013 " за непрекъснатото развиване на индустриалните си действия. Освен това, "AББ " получи оценката "Сграда на годината 2013 " в България от "ГРАДЪТ Медиа Груп " за постройката на най-новата си индустриална база в град Раковски, Пловдивска област.

"Лем България " ЕООД получи премията на БАИ за вложител в бранш електроника и електротехника за 2013 година.

На 27 юни 2014 година "Нестле България " откри актуализирана индустриална линия във фабриката за шоколадови десерти и бисквити в София.

През февруари 2015 година “Нестле България “ получи специфична грамота на БАИ за самодейността „ Алианс за Европа “, ориентирана към понижаване на младежката безработица.

През септември 2015 година швейцарската компания "Триза " откри логистична база в "Индустриален парк София Изток " край град Елин Пелин. Чрез тази инвестиция компанията стартира разширение на пазарите си в страните от Източна Европа, Русия и Оперативно-наблюдателно дело.

През февруари 2016 година производителят на пелети "Палемонтех " откри цех в индустриалната зона на град Монтана.

По Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани като клас "А " три плана с присъединяване на швейцарски компании: "Ветроком " ЕООД, София ( "Алпик груп ", Швейцария), "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън " ЕООД, София (дъщерна на R&M - Швейцария), "Триза " ООД, София (дъщерна на Trisa Holding AG, Швейцария).

В интервала януари-септември предходната година 27 560 швейцарски туристи са посетили България, което съставлява растеж от 21.4 на 100. Страната заема 30-то място по брой задграничните туристи. През същия интервал 13 998 българи са посетили Швейцария, с което се записва растеж от 0.7% и страната заема 28-мо място измежду най-предпочитаните за българи туристически дестинации.

Швейцария , публично Швейцарска конфедерация , е страна в Централна Европа. Според федералната конституция тя е конфедерация, само че действително предвид на държавното си устройство по-скоро федерация с доста необятна автономност за съставящите я двадесет и шест кантона. Латинското название на страната е Confoederatio Helvetica. Върху пощенските марки също се употребява латинското наименование Helvetia. Швейцария е дребна страна с повърхност от едвам 41 749 кв. километра. Тя граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток.

Швейцария няма публична столица. Седалище на федералните държавно управление и парламент (и де факто столица) е федералният град Берн. Други огромни градове с икономическо и културно значение са Цюрих, Женева, Базел, Лозана и Люцерн.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР