Президентът Румен Радев да предложи кандидат за главен прокурор, който

...
Президентът Румен Радев да предложи кандидат за главен прокурор, който
Коментари Харесай

БХК: Президентът да предложи кандидат за главен прокурор, трябва алтернатива на Гешев

Президентът Румен Радев да предложи претендент за основен прокурор, който да е опция на номинирания от прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет Иван Гешев. 
За това упорстват от Българския хелзински комитет (БХК) в отворено писмо до президента. От правозащитната организация показват паника, че почналата процедура крие заплахата да повтори пороците на миналата, при която за основен прокурор беше определен Сотир Цацаров. 
В текста на БХК се споделя:

Българският хелзинкски комитет (БХК) като най-голямата и най-стара гражданска организация за отбрана на правата на индивида в България показва мощна паника по отношение на почналата процедура по желание на нов основен прокурор на Република България. Тази процедура крие заплахата да повтори пороците на миналата, при която за основен прокурор беше определен Сотир Цацаров. Тогава тази процедура бе посрещната с рецензия както от представители парламентарната съпротива — Българската социалистическа партия — по този начин и от гражданския бранш.

Припомняме основната роля на президента в процедурата по желание на основен прокурор. Тя стана видна при миналата процедура, когато, макар сериозните рецензии, президентът Росен Плевнелиев освен не се възползва от пълномощието си да откаже направеното предложение за предопределение на господин Цацаров, само че и издаде декрет за назначението му едвам ден след избора му от Висшия правосъден съвет (ВСС).

В актуалната процедура досега номинирано за основен прокурор е единствено едно лице —сегашният заместител на Сотир Цацаров, Иван Гешев. Нещо повече — от страна на изпълнителната власт бяха направени институционални поръчки, че точно това ще остане единствената кандидатура.

Това е мотив за сериозна паника за бъдещето на правовата страна освен предвид на саботирането на плурализма и опцията за състезателност и избор в процедурата, само че и предвид на скорошните обществени изяви на единствения претендент. В тези изяви господин Гешев сподели, че не цени правата на индивида, както и ролята на гражданското общество в тяхното одобряване и отбрана. Той също по този начин изрече обществено изказвания, които са унизителни за достолепието на хората, принадлежащи към малцинствата в България.

Фигурата на основен прокурор е натоварена с изключителната отговорност да бъде поръчител на върховенството на закона и на правото в страната, по тази причина следва личността да бъде избирана с извънредно внимание. Издигането на една-единствена кандидатура от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), освен това с цялостно единогласие, хвърля сянка на подозрение, че не високите морални и нравствени качества на Гешев или неговите дълбоки юридически знания са претекст за номинирането му.

Няма по какъв начин да бъде по различен метод, защото всички прокурори, издигнали тази кандидатура, не са самостоятелни, а функционално подчинени на основния прокурор. До тук докара половинчатата правосъдна промяна, материализирана в конституционните промени в уредбата на правосъдната власт през 2015 година, която обаче обратно на първичните цели в допълнение освободи основния прокурор от нужното задържане и балансиране в основополагащото за демокрацията равновесие сред трите управляващи.

Относно личностните качества на господин Гешев е значимо да се напомнят някои емблематични обстоятелства. Неговото „ знаково “ дело, делото за банкрута на Корпоративна комерсиална банка, може да се окачестви като най-големият неуспех на държавното обвиняване от последните години с последствия - загуба, оценена в милиарди лв..
Иван Гешев беше длъжностното лице, което наблюдаваше безучастно на улицата обществения арест на някогашната кметица на регион Младост – Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова напролет на предходната година, осъществен при фрапантно нарушаване на правата на арестуваните. Поведението му тогава демонстрира или непознаване на материята права на индивида, или съзнателното им нарушение. И двете хипотези са неприемливи, а последствията от това следва да бъдат разгърнати в тяхната целокупност след произнасянето на Европейския съд по правата на индивида.

Неотдавна още веднъж Иван Гешев сподели, че не зачита презумпцията за невиновност, съществена характерност на правовата страна и постижение на развитите демокрации. В началото на месец юни той разгласи обществено името на 16-годишния възпитаник, който - съгласно службите, е възнамерявал атентат с взривни субстанции. След издигане на кандидатурата на Гешев преди броени дни, той даде изявление пред държавната телевизия. В него заместник-главният прокурор показва съществено непознаване на обстоятелства от обществено-политическия живот, като съпостави процедурата по издигане на своята кандидатура с тази на Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор. В същото изявление господин Гешев сподели ясни политически желания като изрази своята фиксация към личността и кариерата на водача на парламентарно непредставената политическа партия „ Да, България “, Христо Иванов, споменавайки го неведнъж и отправяйки в ефир скалъпени и смехотворни изказвания, напълно неподкрепени от обстоятелства и доказателства.

През юни БХК изпрати годишния си отчет за положението на човешките права в България през 2018 година и до заместител основният прокурор Иван Гешев, който освен върна пратката, само че в отговор изпрати " подарък " – две книги от поредицата " Детско-юношеска класика " - " Под игото " на Иван Вазов и " Разкази " на Йордан Йовков със особено маркирани глава и роман, които да прочетем - " Батареята на Зли дол " и разказът " Божура ". Този жест беше още една насмешка към човешките права оттатък мнението му за правозащитната организация, която е създател на отчета.

Изявлението му, че не поддържа разделянето на управляващите, идея, лежаща в основата на концепцията за народна власт, дефинирана в целокупност от Монтескьо, буди паника по отношение на бъдещото развиване на българската страна и дава поръчки за пълзящ авторитаризъм, което е изключително рисково поради властта, която е съсредоточена в основния прокурор.
Властта на основния обвинител на страната е изцяло безконтролна в България, факт, който е подложен на критика от Европейския съд по правата на индивида в решението му от 2009 година по Колеви против България. Делото Колеви остава неизпълнено към този момент 10 години, макар че се намира под засилено наблюдаване от Комитета на министрите.

Силно сме обезпокоени от нетърпимостта на високопоставени длъжностни лица и съсловни организации по отношение на обществените рецензии към номинацията на господин Гешев и смехотворните им квалификации, че това представлявало интервенция в независимостта на правосъдната власт. Това за следващ път демонстрира, че избрани кръгове в българското общество са с твърдото желание да наложат неговата кандидатура като безалтернативна и да я оградят от рецензията, която специалисти и цивилен организации, занимаващи се от десетилетия с наблюдаване на системата на правораздаване в България, напълно основателно насочат. Главният прокурор е с основна функционалност в организацията на активността на прокуратурата, от която евентуално са наранени всички български жители. Поради това те имат интерес, както и право да се изричат и да подхващат всевъзможни законни цивилен начинания, с цел да бъде чуто тяхното мнение. 

Уважаеми господин президент, молим Ви да вземете поради всички тези тревожни обстоятелства и да се включите интензивно в публичния спор и в процедурата по желание на бъдещия основен прокурор на републиката. Президентът на страната е по формулировка самостоятелен и е предназначен да брани единството на нацията и точно заради това Ви призоваваме след необятно консултиране на заинтригувани представители на гражданското общество да предложите кандидатура за длъжността, която да е различна на издигнатата досега. Изборът на основен прокурор е от изключителна значимост за развиването на всеки бранш от държавно-обществения живот, а към сегашния миг този избор наподобява превдварително решен, освен това от кандидатура, която разделя, а не сплотява българското общество. Доверието към тази служба е от основно значение за действието и публичното доверие както към прокуратурата, по този начин и към системата на правораздаване в нашата страна като цяло.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР