Президентът Радев подхожда конструктивно в сложната политическа ситуация, но не

...
Президентът Радев подхожда конструктивно в сложната политическа ситуация, но не
Коментари Харесай

Парламент без стабилно мнозинство не се занимава с Изборен ...

Президентът Радев подхожда градивно в комплицираната политическа обстановка, само че не и огромните партии

Спорът към изборния развой взриви нежния мир в това Народно събрание 

Не може да има ефикасен бюджет без болшинство, което да се ангажира с него, и кабинет, който да го извършва.

 

- Г-н Йончев, няма по какъв начин да не стартираме с горещата тематика на месеца, а може би на този парламент - връщането на хартиените бюлетини. Позицията на вашата партия „ Български напредък?

- Темата ще става още по-гореща. Нашата позиция беше ясно изразена през цялото време - парламент, който не може да излъчи устойчиво ръководство, няма право да пипа Изборния кодекс в каквото и да е отношение. Когато едно Народно заседание има неразбираема вероятност за живот, то не може да приема закони, които ще възпроизвеждат идващото такова. Иначе съответно за хартиената бюлетина - ние сме твърдо срещу връщането й. Машините бяха положително решение, което избистри изборния развой. Виждате последните няколко вота - резултатът идваше бързо, тъкмо и транспарантно.

 

- Конкретно за българите в чужбина - по какъв начин би трябвало да бъде решено гласуването?

- Най-после би трябвало да има резистентност в изборното законодателство. Районът за българите в чужбина беше въведен с отсрочване преди години. Чакаше се първо броене, след това трябваше да бъде свършена избрана работа. Изведнъж споделяме - няма да има подобен регион. Абсолютно безпринципно и непоследователно. Да не приказваме, че е доста противен жест към нашите сънародници по света. Те вземат участие интензивно в изборния развой, пътуват стотици километри, за разлика от някои от нас, които не си вършат труда да изминат 100 крачки, с цел да гласоподават. И да ги възнаградим с това най-после - доста е обидно! Очаквам реакция и от тази общественост, тъй като я познавам добре, това са дейни и способни хора. Те заслужават отворена система, която да подтиква присъединяване им в изборите, а не ограничение, както би станало с това нарастване на нужните заявки за разкриване на секция. Така най-после ще останат единствено секциите в Турция.

Българите в чужбина желаят да гласоподават, броят им не спада очевидно през годините. Не е огромно изпитание за страната при към този момент открити правила. Но и с това условие за държавни чиновници във всяка секция на открито се цели усложняване на процеса, практическо затваряне на огромна част от секциите.

- Хващам се за вашите думи - явна неспособност на този парламент да работи. Изпарява ли това възможностите за кабинет с трети мандат на вашата партия, които минаваха за най-реални? 

- Нашата позиция е доста кардинална - не може да приказваме за трети мандат, при изискване че не са предишния първият и вторият. Очакваме ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ да си свършат работата. Не е съществено да дойдат те и да кажат - не, ние няма да вършим кабинет, тъй като желаеме нови избори. И какво! Ще въртим рулетката, до момента в който топчето пристигна при нас. Така излиза. А обществото за следващ път ще гледа този хазартен метод. Такъв авантюризъм не води до нищо положително, в противен случай, ерозира доверието в институцията парламент. Това е порочно. Нека забележим какво ще създадат ГЕРБ и Политическа партия. Те от дълго време трябваше да са почнали диалозите, а не в последния миг да се срещаме с сътрудниците от „ Промяната “ и да си приказваме за бюджета.  Не може да се приема бюджет без болшинство, което да се ангажира с него, и кабинет, който да го извършва. Другото значи ангажиране с някакви политики на някакво служебно държавно управление, което ще бъде назначено след няколко месеца и то би трябвало да извършва нещо, гласувано от едно към този момент мъртво Народно заседание.

- С оглед на драмите към хартиената бюлетина мандат на ГЕРБ или на Политическа партия към този момент отиват в областта на фантастиката - несъмнено под 0,1 възможност?

- Истината е, че процесът към Изборния кодекс взриви наченките на разговор в това Народно заседание и прави задачата доста сложна. За трети мандат обаче ще приказваме, когато му пристигна редът. А и той отива, където реши президентът. При която и мощ да се окаже, ще е доста мъчно. Наистина би трябвало да се направи невъзможното. Но е належащо, тъй като този вид несигурно ръководство към този момент дава своите резултати и те са влошени индикатори във всички сфери. Служебното държавно управление няма по какъв начин да се оправя дълго време без Народно заседание.

- Какво би трябвало да се направи в оставащите седмици живот на този парламент, в случай че не се стигне до кабинет? Президентът Радев очевидно му дава време, и то напълно рационално? 

- Президентът подхожда градивно. Народното събрание не би трябвало да пипа фундаментални детайли от законодателството, в случай че няма да излъчи кабинет. Просто да се концентрира върху прословутите закони, свързани с Плана по възобновяване и резистентност. Плюс някои дребни и належащи корекции. Например - доста значимо е едно изменение на закон за подкрепяне на земеделските производители, с цел да може от идната година да започва Стратегическият проект за неговото развиване до 2027 година и хората да получат подкрепяне. Общо взето, софтуерни неща, а не да се занимаваме с иИзборния кодекс или с бюджет, който повярвайте, няма да бъде по-добър от настоящия. И не разбирам този порив на Политическа партия и Българска социалистическа партия да се гласоподава непременно, в случай че сегашният бюджет е техен.

- Мотивът им е, че инфлацията към този момент е изяла обществените придобивки в сегашния бюджет.

- Просто, в случай че няма ново държавно управление, би трябвало да остане актуалният бюджет със съответните коефициенти за инфлацията. Предложението на служебното държавно управление е рационално. 

- Мнозина се притесняват, че вкарването на бюджет ще докара до чисто предизборни, „ сватбарски “ оферти?

- Бъдете сигурни, че е по този начин. Още повече - бюджетът е сентенцията на едно ръководство. Народно заседание, което е мъртвородено, няма право да задава политическата рамка за идната година, а и отсега нататък. Нито е морално, нито обикновено, даже да е разрешено от закона.

- Вие като партия подготвени ли сте да подкрепите първи или втори мандат при избрани условия?

- Ние сме подготвени да беседваме и с ГЕРБ, и с Политическа партия, в случай че бъдем поканени. Нека чуем какво оферират, тъй като още от същото не е положителната рецепта за България. Всичко, което се случи през тази година, демонстрира, че България не може и не би трябвало към този момент да бъде ръководена по този начин. Ще ги слушаме деликатно най-много каква е формулата за събиране на болшинство, тъй като господин Стефан Янев го сподели наскоро: този парламент има единствено един късмет, да бъде осъществено болшинство от 160 и нагоре депутати. Не да броим до 121, да мине държавното управление и да стискаме зъби да не падне на следващия ден. 160 депутати ще подсигуряват и опцията за промени в правосъдната система, и избор на членове на Висш правосъден съвет. Хубаво е към това да се построи евентуално болшинство, което да изведе България през идната година. Нови избори незабавно няма да доведат до нищо ново.

- Ако приемем, че този парламент няма да просъществува, има ли легитимността да се занимава и с военна помощ за Украйна? Макар че в случай че чакаме устойчиво болшинство, по-скоро войната ще свърши?

- Парламентът не дава военна помощ за Украйна, а позволение за такава. И това към този момент е реалност. Позицията на нашата група е ясна - първо, българският бизнес би трябвало да бъде освободен да изнася оръжие за Украйна. Тази система сега минава през медиатори, от които българският бизнес губи, приходите на България са ощетени. Защо - единствено и единствено да си затваряме едното око за пред хората - това е порочна процедура, а и никой не ни има вяра.

- То самите ние не си имаме вяра?

- Така е. И си го приказваме намерено. Вторият въпрос е за даряване на оръжия, които сега са част от въоръжението на българската войска. Тук към този момент министърът на защитата би трябвало да каже своята дума, а той загатна, че ще бъде закостенял. Оръжейните системи, които съществуват, мъчно може да бъдат заместени бързо. Изваждането им от защитата слагат в сериозен риск националната сигурност. Това е развой, който мъчно може да се случи бързо. Да, дано използваме това, като опция за извънредно належащи промени и за рационализация. Но сега е мъчно да се намерят заменящи оръжия. Производството им би лишило години. Трудно други армии биха се лишили от свое. Не мисля, че депутат или български министър ще гласоподава за разкриване на детайли от нашата защита, без да има изясненост за бърза подмяна.

- Последно, да бъдат ли спокойни  българите, че тази зима ще си платят без проблем сметките, храната и топлото, без значение какво стане с този парламент?

- Очевидно зимата ще е по-скъпа поради инфлацията, по тази причина би трябвало да има солидно ръководство и болшинство, което да е годно да приема сложни решения. Вземаме да вземем за пример тематиката газ - няма международен състезател на този пазар, който желае да си приказва с краткотрайно държавно управление. България не излъчва солидни и дълготрайни вероятности. Ако има воля това да бъде променено, ще изкараме зимата по-спокойно. Виждаме, че инфлацията другояче последователно затихва. Държавата ще продължи да съществува, хората да бъдат спокойни, тъй като страната, това са те, а не държавното управление и Народното събрание. Но сме надалеч от демокрации, които могат да карат без постоянно държавно управление с години. При нас всеки сходен случай ни демонстрира какъв брой плитки са пясъците и какъв брой бързо корените на демокрацията излизат от горната страна. Нека мислим дълготрайно каква народна власт желаеме за България.

ВИЗИТКА

Румен Йончев е ръководител на Земеделски национален съюз, част от коалиция „ Български напредък “. Занимава се с политика през цялото време на демократичните промени в България, депутат за пети път, заместник-председател на комисията по земеделие и член на комисията по конституционни въпроси в 48-ото Народно заседание. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР