Президентът Радев да спре решението за изпращане на български военнослужещи

...
Президентът Радев да спре решението за изпращане на български военнослужещи
Коментари Харесай

Радев под двоен обстрел заради войната – и от ляво, и от дясно

Президентът Радев да спре решението за изпращане на български военнослужещи в задачата на Европейски Съюз в Украйна.

За това приканиха в нарочна позиция от Българска социалистическа партия. Социалистите напомнят, че са атакували в Конституционния съд решението на Народното събрание за оказване на военна и военнотехническа поддръжка на Украйна. Вече има формирано дело, а докладчик по него е арбитър Янаки Стоилов – някогашен министър на правораздаването във втория длъжностен кабинет с министър председател Стефан Янев, както и дълготраен член на Българска социалистическа партия.

Ние гласувахме срещу в 48-ото Народно заседание. Призовахме президента Радев да наложи несъгласие. Той не го направи и обслужи военнолюбците “, нападат от Българска социалистическа партия.

Конкретният мотив за позицията им е решение на Министерския съвет от през вчерашния ден, с което – в унисон с признатото от Народното събрание – се позволява присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на България в задачата на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна. Става дума за един щабен офицер, до петима офицери или сержанти и до 50 редови военнослужещи. Те няма да бъдат изпращани в Украйна, а в страни от Европейски Съюз като Полша, Белгия и Германия. И няма да вземат участие в бойни дейности, а в обмисляне и образования.

Призоваваме президента Радев да спре изпращането и да изчака решението на съда. Дотогава България да се въздържа от включването на военнослужещи в Мисията за военно подкрепяне на Украйна “, пишат от Българска социалистическа партия.

В същото време нощес и от коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ също нападнаха президента, само че с тъкмо противоположни претекстове.

Президентът се слага над националното заседание и основава изкуствено разделяне в обществото. Повтаря свои тези, които фрапантно се отклоняват както от решенията, взети с голямо болшинство от българския парламент, по този начин и от единния глас на съдружниците и сътрудниците в НАТО и Европейски Съюз “, се споделя в тяхната позиция. Тя пък пристигна в отговор на апели от страна на Румен Радев „ партиите на войната първо да завоюват изборите, да сформират държавно управление, и тогава да поемат отговорност българската войска да съобщи оръжие за Украйна “.

Радев още веднъж се разгласи „ изрично срещу изпращане на въоръжение от запасите на българската войска в зоната на военните дейности “. Самият той постоянно назовава представителите на Демократична България и Политическа партия " военнолюбци ". 

Така президентът се оказва по средата сред недоволството на десницата, че не съблюдава в задоволителна степен решението на Народното събрание, както и на левицата – за това, че назначеното от него държавно управление го съблюдава.

Радев индиректно препотвърждава позицията си за войната и в изявление за гръцкия вестник „ Катимерини “. Президентът е на работно посещаване в Атина през днешния ден.

България ще продължи да оказва поддръжка на Украйна в границите на своите благоприятни условия, само че наближава тъжната годишнина от началото на тази брутална война, която донесе ужасни премеждия, гибел и цялостно опустошаване в Украйна, с рискови последици в международен мащаб “, споделя в изявлението Радев. Но незабавно прибавя добре познатата си позиция, че поддръжката би трябвало да върви ръка за ръка с дейни старания посредством дипломация и други ефикасни механизми, „ с цел да спре тази изтощителна война “.

Президентът не разяснява кой би трябвало да бъде обект на този напън. Той неколкократно към този момент показва позицията, че снабдяването на Украйна с оръжие ще удължи войната и „ мъката “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР