Президентът Путин и аз споделяме уникалната отговорност да ръководим две

...
Президентът Путин и аз споделяме уникалната отговорност да ръководим две
Коментари Харесай

Байдън: САЩ и Русия трябва да си сътрудничат заради сигурността в целия свят


Президентът Путин и аз споделяме неповторимата отговорност да ръководим две велики страни и тези връзки би трябвало да бъдат предсказуеми. И там, където имаме разлики, желая президентът Путин да ме разбере, ще има ответни реакции при дейности против ползите на Америка. Това съобщи президентът Джо Байдън на конференция след срещата си с съветския водач в Женева.

По думите му двете страни имат изгода от това да си сътрудничат, в името на американския и съветския народ, само че и поради сигурността на целия свят.

Той няколко пъти подчета, че двамата имат съществени различиня по някои тематики, само че ще създадат всичко допустимо да работят по намирането на допирни точки по значимите въпроси.

Руски и американски дипломати ще разработят общ механизъм за деяние при потреблението на оръжия за всеобщо поразяване. Ще се приготви и съглашение в региона на киберсигурността.

Американският президент зави, че на срещата е повдигнал въпроса за съветския опозиционер Алексей Навални. Според Байдън ще има ужасяващи последици за Русия, в случай че Москва допусне Навални да почине зад решетките. „ Аз нямам проблем да имаме бизнес с Русия, стига интернационалните правила да се съблюдават. Но в случай че Русия не съблюдава интернационалните правила, ще последват дейности освен от нас, само че и от други страни “, добави той.

Джо Байдън посочи, че по време на срещата с Владимир Путин са разискали и киберсигурността. Предложил е някои стратегически инфраструктурни обекта да бъдат предпазени от офанзиви, като е дал на съветския президент лист с 16 съответни структури в Съединени американски щати – от енергетиката до водоснабдяването.

Обърнал е внимание на спора в Сирия.Дискутирали за разоръжаването на Иран.

Относно суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, Байдън уточни, че би трябвало с дипломатически средства да се извърши Минското съглашение. Темата " Беларус " също е участвала в полемиката.

Байдън дефинира тона на срещата като положителен – нямало е напрежение, макар че са били на друго мнение по редица въпроси.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР