Президентът оспорва онези промени в Конституцията, които се появиха изненадващо,

...
Президентът оспорва онези промени в Конституцията, които се появиха изненадващо,
Коментари Харесай

Крум Зарков: Много от промените в Конституцията са дълбоко грешни и опасни

Президентът оспорва тези промени в Конституцията, които се появиха изненадващо, защото ние от дълго време чакахме промени, само че единствено в частта " Съдебна власт ". Това разяснява в ефира на Българска национална телевизия Крум Зарков - секретар на президента по правните въпроси и някогашен длъжностен министър на правораздаването.

Според него доста от измененията, останали в крайния вид, са " надълбоко неверни, даже рискови ". Посочи за образец листата от хора, сред които би трябвало да се избира длъжностен министър председател.

" Основният принцип на нашата народна власт е този за разделяне на управляващите и не е нужно човек да си напомни Монтескьо, с цел да се разбере, че ръководителят на настоящо към този миг Народно заседание не може да съвместява функционалностите на премиер-министър. Или ръководителят на Сметната палата - органът, който одитира разноските на държавното управление - може ли той да го оглавява? ".

Според Зарков Народното събрание, което ще продължи да действа след оставка на постоянното държавно управление, ще се занимава с предизборна акция. Той разяснява, че партиите в Народно събрание упрекват Румен Радев за това, че си е приключил работата.

" Президентът не назначава длъжностен кабинет и не прави с него каквото си желае - той го назначава, когато има парламентарна рецесия и Народно събрание не може да действа ", сподели Зарков.

Той е на мнение, че въпросът с двойното поданство е решен прекомерно внезапно и липсват значими нюанси.

" Има разлика сред български жител по рождение и подобен по натурализация. Има разлика сред двойно поданство, когато второто поданство е добито в открита народна власт, от която могат да се черпят образци и практики или не ".

Трябва да се прегледа и въпросът с пасивното и дейното изборно право, защото към момента не сме обезпечили на доста от българите в чужбина метод да гласоподават, сподели още Зарков.

" Президентът има особена легитимност и роля и се намесва във времена на рецесия. Това, че настоящето постоянно държавно управление не може да излезе от рецесията, това, че се съмняват дали на следващия ден ще оцелеят или ще се разпаднат и се тормозят от това какъв ще бъде служебният министър председател - не им е отговорен президентът. Ако Конституционният съд анулира текстовете, те няма да важат отсега нататък. Ако в това време са произвели някакъв резултат, ще възникне юридически проблем ", изясни Зарков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР