Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април т.г. Това стана

...
Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април т.г. Това стана
Коментари Харесай

Тома Биков и Иван Ченчев в разгорещен спор за датата на изборите

Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април т.г. Това стана през вчерашния ден на изключително изказване. От ГЕРБ побързаха да отговорят и обявиха, че Радев разрушава доверието във вота, откакто е трансформирал решението си датата. Управляващите сигнализираха и за огромни празници на този ден - католическият и арменският Великден.

"Няма огромно значение за ГЕРБ дали изборите ще са седмица по-рано или по-късно ", съобщи в телевизионно изявление депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Президентът би трябвало да каже по какъв начин тъкмо ще се гласоподава с пощите, по какъв начин ще подсигурява честността, доверието и с кои пощи ще се работи. Такъв вид гласоподаване ще породи огромно съмнение, разкри Биков. "Притеснението ни е, че тогава се пада католическият и арменския Великден. Това значи, че една немалка група в България ще би трябвало да гласоподава на празник ", добави още националният представител.

"Хората в чужбина и в страната желаят трансформира и ще търсят смяната посредством своя избор ", разяснява още националният представител от опозицията. "4 април е една допустима дата за Българска социалистическа партия. Структурите ни са тествани и подготвени ", заяви депутатът от Българска социалистическа партия Иван Ченчев.

Президентът внуши, че ние сме предложили 28 март - а в действителност той предложи тази дата и то в пика на пандемията. Работа на президента е да ревизира датите. Направили са пропуск с огромния празник.

От Външно министерство са шокирано - ще имат сериозна работа с непознатите страни, които с изключение на в локдаун ще би трябвало да съобразят и празника, разкри Тома Биков.

Ченчев от Българска социалистическа партия зададе въпрос за хората сложени под наложителна карантина:

Какво ще вършим с карантинираните хора? Според нас здравната карта трябваше да се даде от здравните управляващи преди датата, добави той.

Депутатите разяснява и предлагането на Радев за гласоподаване по пощата: "Можем и ще подкрепим оферти по какъв начин карантинираните българи да гласоподават. Отказваме оферти, които фундаментално ще трансформират законите ", отговори му депутатът от ГЕРБ

Тайната на вота не може да се подсигурява с гласоподаване по пощата, само че карантинираните и българите в чужбина би трябвало да могат да гласоподават, безапелационен бе Ченчев.

"Трябва да сложим 12 000 камери, 12 000 монитора и 12 000 души, които да гледат изборните секции. Ще има ли запас и потенциал, с цел да се купи техниката?

Кой ще гледа тези монитори? Президентът и опозицията желаят тези неща, само че не споделят по какъв начин да стане ", разкри депутатът от ГЕРБ. Социалистът даде образец със Съединени американски щати и гласуването по пощата, само че Биков отговори: Това е стогодишна създадена традиция, а вие желаете да го въведем за два месеца.

Машините ще понижат изборната интензивност. Не би трябвало да гледаме на тях като на богове - в Съединени американски щати има цели филми по какъв начин ги хакват, макар че не са свързани с интернет, сподели още той по тематиката за машинния избор, приключи националният представител от ГЕРБ. ГЕРБ ще признае изборния резултат, в случай че изгубим изборите, безапелационен бе Тома Биков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР