Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще уволни главнокомандващия на въоръжените

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще уволни главнокомандващия на въоръжените
Коментари Харесай

CNN: Зеленски ще уволни Залужни през следващите няколко дни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще уволни главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни до края на седмицата, заяви осведомен източник пред CNN.
 
Според него на среща в кабинета на президента, в наличието на министъра на защитата на страната Рустем Умеров, Зеленски е декларирал, че е " решил да освободи главнокомандващия на въоръжените сили ".
 
Двама претенденти се разискват като наследници на Залужни, съгласно събеседника на CNN. Това са 38-годишният шеф на Главното ръководство по разузнаването на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов и 58-годишният пълководец на сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски.
 
Преди това The Times писа, че и двамата са отказали предлагането на Зеленски да заемат поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна вместо Залужни. След това украинският президент трябваше да " отстъпи ", твърди вестникът, представен от The Moscow Times.
 
Също по този начин, възможната оставка на Залужни тормози съдружниците на Украйна, в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство.
Зеленски е предложил на Залужни да подаде оставка на среща в кабинета си на 29 януари. Според The Washington Post президентът е стимулирал това с обстоятелството, че отдръпването на Залужни може да се отрази позитивно на съдружниците на Украйна, които неотдавна отслабиха финансовата поддръжка.
 
 Володимир Зеленски и Валерий Залужни Володимир Зеленски и Валерий Залужни Източник: Политнавигатор
Зеленски е споделил също на Залужни, че украинците са изтощени от военни дейности и има потребност от " актуализиране на обстановката ". В същото време президентът е предложил на главнокомандващия позицията на консултант, само че Залужни е отказал.
 
Според източник на " Вашингтон пост ", макар обществения отвод, главнокомандващият към момента възнамерява да напусне армията. В момента той остава на управителна позиция, а формалната заповед за уволнението му беше отсрочена поради гласност в медиите.
 
Залужни стана главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна през 2021 година. През есента на 2023 година медиите оповестиха за спора сред него и Зеленски след изявление с главнокомандващия ца сп. " Economist ", в което той заяви, че войната е стигнала до патова обстановка. Президентът обществено не се съгласи с това и спря да комуникира непосредствено с главнокомандващия.
 
Противоречията сред президента и ръководителя на армията са зародили още преди началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, съгласно биографа на Зеленски, журналиста от " Тайм " Саймън Шустер. По-специално Залужни се застъпва за обща готовност и подсилване на границите с Русия, до момента в който Зеленски се притеснява, че сходни ограничения ще провокират суматоха в обществото.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР