Президентът на Украйна Володимир Зеленски, позовавайки се на военната непокорност

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски, позовавайки се на военната непокорност
Коментари Харесай

Бурни овации: Историческа реч на Зеленски пред британския парламент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски , базирайки се на военната непокорност на английския министър председател Уинстън Чърчил, даде обещание да се „ бори до дъно “ в историческа виртуална тирада пред английските законодатели.

„ Няма да се предадем и няма да загубим “, сподели той, като показа ден по ден нашествието на Русия , наблягайки цената на живота на цивилни жители, в това число украински деца. „ Ще се борим до дъно, в морето, във въздуха. Ще продължим да се борим за нашата земя, без значение от цената. Ще се борим в горите, по полетата, на брега, по улиците “, съобщи той пред препълнената зала, която го посрещна с бурни аплодисменти първоначално и се изправи още веднъж в края.

Речта беше умишлен отзив от знаменателното послание на Чърчил към Камарата на общините през юни 1940 година, откакто английските сили бяха принудени да се отдръпват от Франция пред настъплението на нацистка Германия. „ Ще се сражаваме по плажовете, ще се сражаваме на местата за десант, ще се сражаваме в полето и по улиците, ще се сражаваме по хълмовете; в никакъв случай няма да се предадем “, споделя Чърчил след отстъплението при Дюнкерк.

Зеленски , облечен във военно-зелена тениска и седнал до синьо-жълтото знаме на Украйна, се базира също на Уилям Шекспир, до момента в който произнасяше първата в историята на залата виртуална тирада на задграничен водач. „ Въпросът за нас в този момент е: да бъдем или да не бъдем “, сподели той в 10-минутната си тирада , която последва сходни обръщения към членовете на Конгреса на Съединени американски щати и Европейския парламент. „ Сега мога да ви дам безапелационен отговор: да, да бъдем! “.

Благодарейки на западните страни за ответните им ограничения против Русия , Зеленски означи също по този начин, че НАТО не е съумяла да се съгласи с неговите претенции за налагане на неразрешена за полети зона над Украйна.

Обръщайки се непосредствено към английския министър-председател Борис Джонсън, той съобщи: „ Моля ви, увеличете натиска на глобите против тази страна. И апелирам, признайте тази страна за терористична страна. И апелирам, уверете се, че небето ни е безвредно. Моля, уверете се, че вършиме това, което би трябвало да се направи, и това, което е планувано от величието на вашата страна “.

В отговор Джонсън съобщи: „ Никога до момента през всичките епохи на нашата парламентарна народна власт Камарата не е слушала такова послание “.

„ Той развълнува сърцата на всички в тази зала “, сподели министър председателят и даде обещание, че Западът ще продължи с доставките на оръжие за Украйна и с по-нататъшните наказания, откакто Съединени американски щати и Обединеното кралство оповестиха възбрана за импорт на съветски нефт. Но сходно на други западни водачи, Джонсън предизвести, че налагането на неразрешена за полети зона от страна на НАТО би довело до риск от пълномащабна война с въоръжената с нуклеарни оръжия Русия , съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Речите на задгранични държавни глави са рядко събитие в „ майката на всички парламенти “, а овациите на крайници са още по-рядко събитие. Последната сходна тирада беше през октомври 2018 година, когато холандският крал Вилем-Александър се обърна персонално към общото съвещание на Камарата на общините и Камарата на лордовете.

Обръщението на Зеленски пристигна, откакто посланикът на Украйна в Лондон Вадим Пристайко получи едноминутни аплодисменти от депутатите при визитата си в долната камара на 2 март.

Украинският президент е в всекидневен контакт със западните водачи, откогато Русия стартира шоковото си навлизане на 24 февруари, предизвиквайки социална благосклонност. На 5 март Зеленски се обърна към близо 300 членове на Конгреса на Съединени американски щати посредством Zoom, с цел да моли за финансова помощ и доставка на самолети от руската ера от членовете на НАТО в Източна Европа. На 1 март той се обърна към Европейския парламент и насочи прочувствена молба Украйна да получи „ неотложно “ участие в Европейски Съюз.

Standing ovation for Ukrainian President Zelensky upon completion of his remarks to U.K. Parliament.

Watch full video here:
— CSPAN (@cspan)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР