Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от украинския парламент да

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от украинския парламент да
Коментари Харесай

Зеленски поиска обща мобилизация и извънредно положение още 90 дни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изиска от украинския парламент да удължи изключителното състояние и общата готовност с още 90 дни. Зеленски за първи път разгласи ограниченията на 24 февруари 2022 година, когато Русия стартира нашествието си в Украйна, и от този момент те бяха удължавани няколко пъти, написа " Гардиън ". Видеото е архивно.

Депутатът Ярослав Железняк подсети, че украинският парламент ще гласоподава изключителното състояние за 10-ти път от началото на войната.

Извънредното състояние планува, че всички украински мъже на възраст сред 18 и 60 години, с избрани изключения, нямат право да напущат страната, тъй като могат да бъдат призовани за военна работа. Доброволците получават 2 месеца пролонгация за решение на персонални проблеми и подготовка за готовност. Уточнява се и описът на неподлежащите на наборна военна работа. В частност това се отнася за освободените в запаса (в рамките на две години от датата на освобождаване) и освободените от съветски плен, като те ще могат да се върнат на работа, само че единствено непринудено. Шест месеца няма да бъдат призовавани и уволнените наборници.



Още тази седмица Върховната Рада може да стартира разглеждането на законопроекта за мобилизацията. Авторите са взели поради редица забележки, макар че документът не е лишен от противоречиви моменти и депутатите приготвят ремонти.

Кабинетът на министрите внесе обновен законопроект на 30 януари. Както се показва в Министерството на защитата, той регистрира забележките на Генералния щаб и депутатите, като дефинира транспарантни правила за готовност, а също по този начин контролира правата на военнослужещите и наборниците.

Освен това президентът на Украйна призна обществено за първи път, че се стреми да смени командващия въоръжените сили ген. Валерий Залужний.

" Необходимо е нулиране, ново начало ", сподели Зеленски пред италианската " Раи Нюз в изявление, излъчено в неделя вечерта, когато беше запитан за слуховете за уволнението на Залужни.



" Имам нещо съществено поради, което не е обвързвано с един човек, а с посоката на управлението на страната " съобщи Зеленски: " Имам поради промяна на поредност от ръководители в страната, освен в един бранш като армията. Ако желаеме да спечелим, всички би трябвало да вървим в една посока, уверени в успеха, не можем да се обезсърчаваме, да отпуснем ръце, би трябвало да имаме вярната позитивна сила ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР