Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, за подобряване на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, за подобряване на
Коментари Харесай

Зеленски подписа закона за мобилизацията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, за възстановяване на някои въпроси на мобилизацията, военната регистрация и военната работа.

Основните разпореждания на закона ще влязат в действие един месец след датата на сключване - от 16 май .

Основната задача на признатия в четвъртък закон беше да ускори мобилизационните процеси, само че измежду наблюдаващите няма ясно мнение дали окончателният документ може да се оправи с тази цел.

Във всеки случай той публично стяга разпоредбите за военна регистрация, ускорява глобите против " отклонилите се от набора " и прецизира наредбите за пролонгация от готовност. Ден преди този момент вълна от отвращение в обществените мрежи беше провокирана от изключването от законопроекта на разпореждания за демобилизацията на към този момент воюващи бойци от украинските сили за защита, както и наложителната ротация на военния личен състав на фронтовата линия.

Депутатите одобриха закон за готовност на фона на изказванията на украинското управление за идно широкомащабно нахлуване на съветските войски, което би трябвало да стартира в края на май - началото на юни тази година.
 Зеленски за мобилизацията: Украйна е във война, няма нищо ново
Зеленски за мобилизацията: Украйна е във война, няма нищо ново

След признатите от Народното събрание законодателни промени

Основната задача на закона е да записва всички военнозадължени лица и да актуализира данните им. Това ще опрости процеса на готовност за управляващите, защото службите за военна регистрация и набор (сега в Украйна те се назовават ​​TЦК - " териториални центрове за набиране на личен състав " ) ще разполагат с настояща информация за евентуални новобранци.
Гражданите на Украйна би трябвало сами да се свържат с службите за военна регистрация и записване, с цел да получат документи за военна регистрация. Тоест чиновниците на TЦК няма да би трябвало да ги " хващат " по улиците, както постоянно се случва в този момент. Мъжете на възраст 18-60 години са длъжни да актуализират своите компетенции в границите на 60 дни във военната работа за регистрация и регистриране, центъра за административни услуги (ЦАУ) или в електронния акаунт на наборника. Също по този начин мъжете би трябвало да имат и да носят със себе си документи за военна регистрация и да ги показват при поискване от чиновници на полицията или TЦК. Без тези документи украинците в чужбина няма да могат да получат паспорт или да получат консулски услуги. Гражданите, регистрирани в армията, могат непринудено да записват своя електронен акаунт. Вместо наборна тегоба законът вкарва " главно военно образование " за жителите. Може да бъде приключен по време на образование в университети или в образователни центрове на въоръжените сили на Украйна. Такава подготовка ще стартира на 1 септември 2025 г. Тези, които заобикалят мобилизацията, ще имат проблеми със закона. По-специално, проектозаконът предлага да се разреши на TЦК да отнеме шофьорските си книжки на укриващите се посредством съдилищата. Те също ще бъдат изправени пред доста нарастване на санкциите. Службата за военна регистрация и регистриране ще може да се свърже с полицията с искане за задържане на укриващия се в набора. Ако това не е допустимо, тогава TЦК изпраща на жителя предложено писмо с искане да се яви във военната работа за регистрация и регистриране. Писмото се смята за връчено даже лицето да не го е получило. Лица, които не са минали военна работа или главно военно образование, няма да могат да работят в държавната работа, прокуратурата и полицията.  Зеленски: Русия активизира 300 000 военни до 1 юни
Зеленски: Русия активизира 300 000 военни до 1 юни

Според Кремъл обаче това не било правилно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР