Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред израелския си

...

В телефонен разговор, проведен в събота, Ердоган е казал на Херцог, че е трябва да се предприемат необходимите предпазни мерки преди изолацията на мюсюлманите по време на практиката итикаф, която започва на 11 април.

Той подчерта, че е невъзможно страната му да запази мълчание пред лицето на провокациите и заплахите за статуквото и духовността на джамията Ал-Акса. Призивите на някои радикални еврейски групи за щурмуване на комплекса са обезпокоителни, заяви още Ердоган.

По време на телефонния разговор двамата лидериса обсъдили последните набези на израелските сили за сигурност в джамията Ал-Акса, както и суровите интервенции срещу намиращите се на светите места, съобщават от президентската дирекция за комуникации.

Като заяви, че последните инциденти засягат не само на мюсюлманите, но и на цялото човечество, Ердоган подчерта, че Турция не може по никакъв начин да остане безмълвна пред провокациите и заплахите за статуквото и духовността на Ал-Акса, намираща се в окупирания Източен Йерусалим.

Не бива да се допуска ескалация на напрежението, което се разпространява в Ивицата Газа и Ливан, призова той.

Подчертавайки необходимостта да се предотврати превръщането на подобни инциденти, които се повтарят всеки Рамазан, в съдба на региона, Ердоган също така изрази готовността на Турция да даде своя принос за достигане до корена на проблема и да предприеме стъпки за установяване на справедлив и траен мир, съобщи „Сабах”.

Напре" class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред израелския си" onerror="this.src='https://novini247.com/news.jpg?4'"/>

Коментари Харесай

Ердоган: Турция е готова да до | BGNES

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи пред израелския си сътрудник Исаак Херцог, че Анкара е подготвена да способства за деескалация на обстановката в джамията Ал-Акса. Страната му не може да остане безмълвна на фона на продължаващите провокации, акцентира той.

В телефонен диалог, извършен в събота, Ердоган е споделил на Херцог, че е би трябвало да се подхващат нужните защитни ограничения преди изолацията на мюсюлманите по време на практиката итикаф, която стартира на 11 април.

Той акцентира, че е невероятно страната му да резервира безмълвие пред лицето на провокациите и заканите за статуквото и духовността на джамията Ал-Акса. Призивите на някои радикални еврейски групи за щурмуване на комплекса са притеснителни, съобщи още Ердоган.

По време на телефонния диалог двамата лидериса разискали последните нападения на израелските сили за сигурност в джамията Ал-Акса, както и суровите интервенции против намиращите се на светите места, оповестяват от президентската дирекция за връзки.

Като съобщи, че последните произшествия засягат освен на мюсюлманите, само че и на цялото човечество, Ердоган акцентира, че Турция не може по никакъв метод да остане безмълвна пред провокациите и заканите за статуквото и духовността на Ал-Акса, намираща се в окупирания Източен Йерусалим.

Не бива да се позволява ескалация на напрежението, което се популяризира в Ивицата Газа и Ливан, прикани той.

Подчертавайки нуждата да се предотврати превръщането на сходни произшествия, които се повтарят всеки Рамазан, в орис на района, Ердоган също по този начин изрази готовността на Турция да даде своя принос за постигане до корена на казуса и да предприеме стъпки за определяне на обективен и дълготраен мир, заяви „ Сабах ”.

Напрежението в палестинските територии ескалира, откакто във вторник и сряда израелските сили щурмуваха комплекса на джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим и наложително изведоха вярващите.

Израелските нападения в джамията провокираха ракетен обстрел от Ивицата Газа и Ливан, а Израел отвърна с въздушни удари.

Палестинците упрекват Израел, че систематично работи за юдеизиране на Източен Йерусалим, където се намира Ал-Акса, и за изтриване на неговата арабска и ислямска еднаквост.

За мюсюлманите Ал-Акса е третото най-свещено място в света. От своя страна, евреите назовават региона Храмовия рид, като настояват, че там са се намирали два антични еврейски храма.

Израел окупира Източен Йерусалим по време на арабско-израелската война през 1967 година През 1980 година той анексира целия град, което в никакъв случай не е било прието от интернационалната общественост.

Всяка година израелските сили ускоряват насилието и репресиите против палестинците по време на месец Рамазан.

Известна с непоколебимата си взаимност с палестинците, Турция от десетилетия показва поддръжката си за палестинската идея в интернационалната сфера. Турските управляващи акцентират, че единственият метод за реализиране на дълготраен мир и непоклатимост в Близкия изток е посредством заслужено и изцяло решение на палестинския въпрос в границите на интернационалното право и резолюциите на Организация на обединените нации.

Въпреки неотдавнашното доближаване, турските публични лица не престават да подлагат на критика политиките на Израел, ориентирани против палестинците, в това число противозаконните селища в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, както и филантропичната обстановка в Газа. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР