Лидерът на ЦАР, подкрепян от Вагнер, иска от гласоподавателите да премахнат ограниченията на мандатите

...
Президентът на Централноафриканската република иска от избирателите да подкрепят премахването
Коментари Харесай

Президентът на Централноафриканската република иска от избирателите да подкрепят премахването на ограниченията на мандатите на референдум, подкрепен от руската група наемници Вагнер.

Вагнер, която има войски и бизнес интереси в страната, осигурява сигурността на референдума.

Основната опозиция призова за бойкот на референдума, обвинявайки президента Фостен-Арчандж Туадера, че иска да стане доживотен президент.

Г-н Туадера засили връзките си с Русия, откакто френските сили се изтеглиха през 2022 г.

Неговите поддръжници казват, че конституционните ограничения върху президентските мандати са „необичайни“ в региона и предложените промени ще помогне за постигане на стабилност и развитие.

ЦАР е измъчвана от бунтове и преврати от десетилетия, като мощна коалиция от бунтовнически групи се опитва да отстрани г-н Туадера.

В сряда шефът на Вагнер Евгений Пригожин каза, че стотици бойци са пристигнали в богатата на ресурси страна като част от "планирана ротация преди референдума", според уебсайта Afrique Media, свързан с Руска група.

Той цитира думите на г-н Пригожин, че „ние контролираме територията на ЦАР и сме убедени, че бандите няма да могат да тормозят населението“.

Мироопазващи сили на ООН в ЦАР също осигуряват сигурността на референдума.

Но Вагнер е все повече се възприема като основната група, на която правителството на г-н Туадера разчита, за да остане на власт и да се бори с бунтовниците.

Вагнер има поне 1000 сили в ЦАР от 2018 г. , а също така е развил огромни бизнес интереси в страната.

Твърди се, че търгува в промишлеността с минерали и дърво.

По-рано тази седмица г-н Пригожин беше сниман да се ръкува с посланик Фреди Мапука, съветник на президента на ЦАР, на среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург.

Мрежата на Вагнер в Африка е изправена пред несигурно бъдеще. Обичайте Путин, мразете Франция: Как информационните операции са насочени към Африка

Франция, бившата колониална сила, изтегли последните си сили от ЦАР през 2022 г. Първо изпрати около 1600 войници в страната след преврат през 2013 г., който отприщи гражданска война.

Когато ЦАР се насочи към възстановяване на демокрацията, г-н Туадера беше избран за президент през 2016 г. и спечели втори мандат през 2020 г.

Но той е обвиняван, че става все по-авторитарен, а критиците му казват, че референдумът е последният знак за опита му да разшири властта си.

Ако промените в бъде одобрена конституцията, това би позволило на г-н Туадера да се кандидатира за трети мандат през 2025 г.

То също така ще увеличи президентския мандат от пет на седем години и ще позволи на президента за назначаване на повече съдии във Върховния съд.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР