Президентът на Славия - Венцеслав Стефанов, говори пред камерата на

...
Президентът на Славия - Венцеслав Стефанов, говори пред камерата на
Коментари Харесай

Стефанов назова кой ще е шампионът и отсече ще има ли нов стадион ЦСКА

Президентът на Славия - Венцеслав Стефанов, приказва пред камерата на Gong.bg по време на зимния лагер на " белите " в Турция. Възпитаниците, водени от Златомир Загорчич, упражняват край Алания, където съгласно боса на столичани изискванията са повече от отлични за осъществяване на подготовка. 

Стефанов засегна и доста други тематики, които са част от българския футбол, като подчертава на инфраструктурата на тимовете, дали ЦСКА ще има нов стадион, кой ще стане първенец, а също по този начин и къде не се получават нещата на родните грандове, когато стане въпрос за мачовете им в европейските клубни шампионати.

Далеч не на последно място Стефанов приказва и за академията на " белите " и загатна, че след прехвърлянето на Мартин Георгиев в Барселона, напълно скоро нов играч на Славия може да заиграе в междинна или западна Европа.

„ Добре се усещам, измежду младите и аз се усещам по-млад “, стартира с усмивка Стефанов. „ Аз 15-20 години сме постоянно с Хабил в Турция и неговия екип. Идваме и той ни обезпечава всичко - терени, спане, виждате хотела, храна. Терените са изключителни, а момчетата са удовлетворени. Обстановката е хубава. Една дребна детайлност, която малко хора знаят. Днес в Сиде и Белек валеше, нали? В Алания – не. Винаги тук е по-хубав климатът, само че там са богатите, тук – бедните “, продължи Стефанов.

„ Убеден съм, че Славия може да играе в Европа. Ако имаше феърплей и не ни бяха откраднали някои точки, щяхме да сме на трето място. Имаме огромни шансове, по този начин считам “.

„ Най-старото столично дерби си е най-старото. Левски са Левски, само че ние сме ги основали, с цел да има с кой да си играем и почти се получава да ги бием последните години, изключително през тях. Ако всичко върви по проект, както сме тръгнали, сигурен съм, че ще се преборим за челните места “, продължи президентът на „ белите “.

„ Загорчич към този момент 5-6 години е при нас. Още от началото с него се разбрахме. Знам, че всеки треньор желае непременно да е първи или втори. Славия разчита главно на лични фрагменти. Както вие, както и аз, сме минали през тази школа. Това, че от мен не стана футболист – не стана, само че станах президент. Вие сте станал добър публицист и очевидно хората, които минават през Славия имат някакви качества. Тези, които в този момент са сега, имат качествата да бъдат в Европа.

За Мартин Георгиев в Барселона и младите играчи на Славия:

„ Да, проследявам изявите на Мартин Георгиев. Чувам се с мениджъра му, проследявам го деликатно. Онзи ден са изиграли и спечелили следващ мач. Той има 90 цялостни минути. Убеден съм, че той ще успее, защото има доста качества. Ерудиран е, мъжага, сигурен съм, че ще играе огромен футбол. Да, можем да изкараме още играчи на запад и то напълно скоро. Ако наблюдавахте оня ден срещата с Младост Лучани, може би се видя, че 6 от юношите на децата взеха присъединяване в мача. Едно от изискванията, които има сред нас и Заги, е да дава огромен късмет на играчи от школата, тъй като считам, че това е единственият метод и другите тимове, с цел да имаме материал за националния тим “, сподели още Стефанов.

За Светослав Вуцов:

„ Не, Вуцов няма да отиде в ЦСКА. Според мен той би трябвало да отиде в европейски клуб, в който да има късмет да надгради и да отиде още по-нагоре, в случай че е дал Господ, в случай че му е чиста главата. Качествата, които има, може да създадат по този начин, че Светльо да играе на доста високо равнище. Искрено му го желае.

За противоборството сред ЦСКА и Лудогорец през този сезон:

От 28 години съм в българския футбол – ЦСКА инцидентно е първи в този момент. Лудогорец подходи несериозно към някои срещи и това му изигра неприятна смешка, а ЦСКА взе някои мачове „ по този начин “... Даже мачът против Славия, в случай че имаше правдивост, той нямаше да свършва с победа на ЦСКА и тази точка нямаше да я имат. Не имам вяра, че ЦСКА може да детронира Лудогорец, защото съм уверен, че в Разград са взели ограничения и нещата ще наподобяват по друг метод напролет “

Защо българските грандове не съумяват да оправят в Европа, с изключение на Лудогорец

„ Не смятайте, че ПАОК е огромен тим. Те са недодялан тим в Гърция, който в дадени моменти имаше късмет да „ напипа “ слаби Олимпиакос и Панатинайкос. Вижда се къде са в този момент в Гърция и нямат общо с предходните години. Колкото до Левски, доста ги почитам, само че и българските тимове по принцип, с цел да имат триумф в Европа и да влязат в ШЛ, би трябвало да разполагат с колектив, който да има футболисти. Видя се първите години на Лудогорец. Треньор беше Ивайло Петев, българин, който никой не го знаеше. Подбра положителни футболисти, които съумяха да изтласкат тима нагоре. Оттам започнаха доста баби – хилаво дете. Взимаха се футболисти със съмнителни качества и не това, което би трябвало за родния футбол. Мисля, че в този момент са си създали добре аритметиката и знаят, че този полусезон, в случай че изгубят купата, ще бъде за тях голяма загуба. Не считам, че ЦСКА, в случай че стане първенец, ще се показа по-достойно от Лудогорец в Европа. При тях не виждам тези водачи, фигури, футболисти, които биха изпъкнали в Европа. Виждате какви играчи играят по Босна, Румъния, Швейцария. От нашата рогозка – няма ги в тези тимове, нито в ЦСКА, нито в Левски, нито Лудогорец. В Ботев е една кохорта от такива футболисти от други континенти. Не желая да кажа какви, с цел да не ме съдят отново за расизъм. Те с нищо не способстват на български футбол и го дърпат обратно, а надарени деца нямат късмет да излязат и да избуят. От време на време в ЦСКА пуснат някой младок. Направи няколко мача, сбърка ли – пращат го обратно. Същото се случва в Левски. В Лудогорец обичайно не дават шансове, има двама-трима българи, които играят, другите са гурбетчии “.

Инвестициите в родните футболни клубове и те ли са повода за краховете на тимовете ни

„ Аз не знам в какво положение е Левски от това естество. Финансово е плачевно, само че вършат лагери в Дубай за стотици хиляди. Нормалните тимове работят, както виждате тук, в Турция. Убеден съм, че няма да бъдат по-слабо готови и няма да имат по-слаби футболисти. Не считам, че Левски ще са по-добри, по никакъв метод. Виждам им контролите – Ал Бахар, Ал Махар, нямат нищо общо със сериозния футбол. Отказвам контроли с съветски клубове, тъй като са солидарни. Дайте да не бъркаме спорта с политиката. Това няма общо, това са нелепости. Така не би трябвало да се работи. Утре обстановката ще е друга и ще си посипват главите с пепел. Хората не не помнят “.

Футболните съдии и обстановката при тях през предходната година:

„ Дано на Кашай това да му е цялата една година у нас. Оправи ли се в Русия? Как ще действаме? Проба-грешка? Няма късмет. И при Сталев, и Петров, и други, които бяха шефове на съдиите нещата бяха естествени. Аз съм безпределно отчаян от това лице. Може да е бил доста огромен арбитър, не диспутирам, само че като началник...

За националния тим:

„ Сигурен съм, че Кръстаич ще успее. Сигурен съм, тъй като дава късмет на българите, на младите. И той в един миг, както виждате, даде късмет единствено на млади български футболисти, които му се отблагодаряват. Вижда се, че с игрите си те доставиха наслада на съвсем всички българи с тези мачове и най-сетне ние всички видяхме някаква светлина в тунела, че имаме футболисти у нас, които могат да се надиграват с другите. Допреди това залагахме единствено на, по какъв начин да кажа, футболисти, които бяха потвърдили и стигнали тавана на своите благоприятни условия. Те не бяха на равнището, че да могат да се конкурират, даже с елементарните средно-европейски тимове – Унгария, Румъния, Чехия, Полша, сякаш от нашата рогозка. Преди 30 години ги биехме като тупани, където ги срещнахме. Те въобще не бяха дразнител за България.

За квалификационната ни група за UEFA EURO 2024:

“Не се опасявам да кажа, че Унгария има страна и общественик, който за мен е извънреден. Дава за спорта благо и драго. Това, което се прави там за спорта, ние единствено можем да мечтаем. Те са светлинни години пред нас. Сърбите са обичайни – нрав, престиж. Те са пословични и там нещата ще бъдат много сложни, само че съм уверен, че не са непреодолими при една въртележка, според от резултатите имаме късмет.

Защо сърбите се оправят по-добре от прехвърлянията от нас?

„ Много сърби са играли в Славия. Вукрашович играеше, по-късно отиде да играе в огромни тимове и стана треньор. Оркапич. Страшно доста сърби и треньори. Ако се казваш „ Ковачевич, Петрович “ - струваш 5 милиона. Ако си Петров и Иванов – 500 хиляди. Да не приказваме за хърватите, които са 4 милиона, с вярна политика влизат за повторно в тройката на света, а страни като Англия им дишат прахта “.

За БФС и обстановката към футболната централа:

„ Разграничаваме нещата с националния тим. Боби се грижи за националните тимове. Имат изискванията за спорт, подготовка, възобновяване. Всичко, което се желае, се получава. Това, че някои хора „ дърпат дявола за опашката “, не значи, че са подготвени да ръководят. За да ръководят, би трябвало да почиракуваш. Говорих с един мои другар, който е притежател тук – мултимилионер. Синът му е приключил и идва тук, само че не му дава да ръководи тези хотели. Отива в Кемер – три години работи в хотел като почва от рецепция, администрация, кухня, настаняване и по-късно идва тук. Това е пътят и методът. Само той, различен няма. Няма по какъв начин да дойдеш и да кажеш „ пристигам да ръководя “. Какво ще управляваш, бе, аланкоолу? Бентли-то ти ли? Жена ти ли? Това е един механизъм, една конструкция, която има 500-600 тима в страната с хиляди футболисти, хора, последователи, организация, мачове, съдийство... Един куп неща, които както викат сърбите „ ти немаш пойма “. Аз имам екип, но какъв екип? Имат 2-3 момчета, които са положителни и възпитани и положителни адвокати, само че дай, покажи – регионален съвет, градски, футболен съюз и тръгвай нагоре. Тогава и хората ще са спокойни и ти си убеден, че това, което правиш, го знаеш, а не го налучкваш. Това ще спре, когато имаме страна. Тя рибата се вмирисва откъм главата. Когато имаме страна, ще имаме ред, ще имаме правда, съблюдаване на нормите, законите. Няма да има изстъпления по стадионите, хулиганства. Няма да има издевателства и примерно... да не смееш да пуснеш детето си на стадион, тъй като някои може да го пребие, да му счупи главата.

За елементарен мач в Турция:

„ Довечера играят Галатасарай и Аланияспор и някои от момчетата желаеха да отидат на мача. Как става? Първо паспорта, този билет е даден на Георги Иванов Петров, който седи на 17-и ред, 18-о място. Отвсякъде има камери, виждат, че правиш неправилни неща и от на следващия ден те няма по стадионите. При нас по какъв начин е? Бият, чупят, трошат. Полицията са като наблюдаващи на Организация на обединените нации и след това викат „ Съдете ги “, за вредите на стадиона. Нашият стадион е пострадал най-много от последователите на Левски, понякога и на тези от ЦСКА “.

За евентуалните градежи на игрища у нас:

„ Защо страната разрешава единствено на съответни футболни тимове да строят? Това е политически пиар в този момент. Някои желаят да гласоподават за него – давай, ще ви създадем стадион. Грешка! Утре те не помнят и заминаваш. Когато дадеш късмет на всички, хората ще те почитат. Както е в Унгария. Това е азбучна истина. Всичко друго, което се опитваме да покажем, аджеба, ние сме такива... Това е капка в морето, хвърляш примамка на някой и като се закачи...

Ще има ли нов стадион ЦСКА?

„ Преди 6-7 години същите тези германци, които в този момент се занимават с ЦСКА, бяха при Славия. Хвърлих сума ти пари по юристи. Условията при нас са неповторими. Три метода, метро, паркинги, даже земя купихме, с цел да може да станат 1200 места за коли. И най-после ни споделиха дайте ни държавна гаранция. Е, страната сподели „ без такива “. По това време разговарях с някогашния основен проектант за нашия стадион и той ми споделяше, че същите тези германци са били при ЦСКА и той им е споделил, че е невероятно да се случи това нещо. Аз не го искам, не желая да става. Искам да стане стадионът им, само че никога няма по какъв начин да се случи това там. „ Зелените “ ще гракнат, би трябвало да се секат дървета, няма метод, има една-единствена улица. Отдолу са оборудванията на радио, Българска телеграфна агенция. Само, с цел да се унищожи това, което ще съберат, което е доста хубаво. Камионите, които би трябвало да извозят тези отпадъци, няма от кое място да минат. Не виждам по какъв начин ще стане. Ако това се случи, ще бъде знамение и дай Боже да се случи някак, само че като знам „ зелените “ какви рекетьори са. В момента, който се тръгне, ще има живи вериги, гадости и може да станат по-големи кавги “

Какво Венци Стефанов желае да усъвършенства в школата на Славия?

„ Откакто Ангел Славков пое школата на Славия, Иван Иванов стана треньор, то аз виждам един огромен прогрес. Има дисциплинираност, има футболисти, които им се дава късмет, потвърждават, че имат място в тимовете. Работи се вярно. Като почнем от най-стария Воин Войнов, Пепи Димитров – те обичат децата. Те ги карат да осъществят фантазиите си. Най-важното е да даваш късмет на децата да порастват, да се учат на дисциплинираност и да имат вяра на фантазиите си.

Къде желае да види Славия най-после на сезона?

„ За тези години толкоз доста, в които съм във футбола. Дали си първи, седми или първи, трети, пети... Не е самоцел на нас. Искам да видя красиви игри, хубави победи, щастливи последователи пък каквото каже Господ “, приключи Венци Стефанов.

Драган Иванов и Симеон Божинов, пратеници на Gong.bg в Белек, Турция

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР