Президентът на САЩ подписа документа за въвеждане на извънредно положение,

...
Президентът на САЩ подписа документа за въвеждане на извънредно положение,
Коментари Харесай

Тръмп обяви извънредно положение заради стената по границата с Мексико

Президентът на Съединени американски щати подписа документа за въвеждане на изключително състояние, заяви неговата говорителка Сара Сандърс.
 
Докато американският президент обясняваше пред Белия дом пред кореспонденти за желанието си да подпише документа, Сандърс разгласява в Туитър фотографията на президента, седящ зад бюрото си в Овалния кабинет. " Президентът подписва декларация за народен режим на изключително състояние по отношение на заплаха за сигурността на страната и филантропична рецесия по южната граница ", написа Сандърс.

 
Преди това Тръмп изиска от Конгреса да утвърди 5,7 милиарда $ за градежа на стената, а откакто получи отвод, той отхвърли да подпише бюджета, в който бяха заложени 1,4 милиарда $ за неговата концепция. Решението на Тръмп провокира прекратяване на работата на държавните институции в продължение на 34 дни.
 
" Всички знаят, че стените работят ", сподели през днешния ден Тръмп пред публицисти в Розовата градина на Белия дом. Той загатна за " настъпление " на мигранти, чието състояние не е узаконено, съобщи Франс прес. " Говорим за инвазия на нашата страна, от трафиканти на опиати и на хора, и всички типове нарушители и незаконни банди ", сподели Тръмп. " Обявяваме това изключително състояние поради тази инвазия ", добави той, представен от ДПА.

 
Тръмп съобщи, че желае бързо изграждане на стената по границата. Той посочи, че стената ще бъде издигната доста по-бавно, в случай че се мине през естествените законодателни канали. " Можем да създадем една стена в продължение на дълго време, само че аз не се нуждая от това, аз желая това да стане доста по-бързо ", сподели Тръмп.-->
 
Президентът съобщи, че чака правосъдни процедури да бъдат задействани против изключителното състояние. " За благополучие ние ще ги спечелим ", добави той. Щатът Ню Йорк към този момент разгласи, че ще оспорва в съда решението на президента.

 
" Няма да толерираме тази корист с власт и ще се съпротивляваме с всички вероятни правосъдни средства на наше разположение ", съобщи Летисия Джеймс, която е прокурор демократ от щата Ню Йорк.
 
Инициативата на Тръмп, която е остро подложена на критика от демократите, не се поддържа единомислещо от самите републиканци, отбелязва Франс прес. Противниците на Тръмп виждат в това негово решение политическа маневра на един отслабен президент, чиято партия изгуби болшинството си в Камарата на представителите на междинните избори през ноември.

 
Днес Тръмп напомни, че доста други президенти са разгласявали национално изключително състояние, само че президентите, които той загатна, а точно Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, са вкарвали такова изключително състояние не за финансирането на планове, които Конгресът не поддържа, а поради зародили зад граница рецесии, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Клинтън е обявявал 17 изключителни положения, Буш - 13, а Обама - 12, показват данните на изследователския " Център Бренън ".
 
Очаква се по-късно през днешния ден Тръмп да подпише и бюджета, утвърден от Конгреса през вчерашния ден, добавя Ройтерс. Това ще предотврати нова частична парализа на федералните институции, откакто краткотрайната мярка за тяхното финансиране изтича на следващия ден сутринта локално време, отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР