Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмислял да замени Пуерто Рико

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмислял да замени Пуерто Рико
Коментари Харесай

Тръмп намислил да замени Пуерто Рико за Гренландия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обмислял да размени Пуерто Рико за Гренландия, заяви основаното в Брюксел електронно издание ЕЮ Обзървър, като се базира на изказване пред американска телевизионна мрежа.

Бившият шеф на кабинета в Министерството за вътрешната сигурност Майлс Тейлър (по времето на уволнената през 2019 година от Тръмп министърка Кирстен Нилсен) съобщи пред телевизия MSNBC, че президентът разкрил пред него и други присъстващи по време на пътешестване до Пуерто Рико своята концепция да се заменят острови.

" Той съобщи, че освен е желал да купи Гренландия, само че и че е възнамерявал да продаде Пуерто Рико. Можем ли да трампим Пуерто Рико за Гренландия? Защото по думите му Пуерто Рико е замърсен и обитаем с сиромаси ", сподели Тейлър пред малкия екран.

На 18 август 2019 година Доналд Тръмп провокира международна сензация, като сподели, че би могъл да купи от Дания Гренландия, която е най-големият остров в света с повърхност 2 166 000 кв. км и 57 000 поданици. Сега излиза, че е замислял замяна на Пуерто Рико с неговите 3 млн. поданици върху повърхност от 9100 кв. км.

Депутатката в датския парламент Аая Кемниц Ларсен, сподели пред ЕЮ Обзървър, че е била ужасена, като чула за желанието на Тръмп. " Ако новината е точна, илюстрира за следващ път мисленето на човек, който е изцяло откачен. Това демонстрира, че би трябвало да сме бдителни да не бъдем погълнати от Съединени американски щати. Имаме потребност от Съединени американски щати като сътрудник в сигурността, само че това ни демонстрира, че те не ни виждат като сътрудници. Липсва каквото и да е почитание към другите хора ", съобщи тя.

През 1917 година Съединени американски щати купиха за 25 млн. $ от Дания Западните Индии, които в този момент са американските Вирджински острови в Карибско море, а през 1947 година публично предложиха на Дания да купят и Гренландия.

Американските военни употребяват и постоянно обновяват военнонъздушната база Туле, която е част от американската противоракетна система в далечния север на Гренландия.

Майлс Тейлър принадлежи на групата разочаровани републиканци, които се сплотиха в организацията " Републикански гласоподаватели срещу Тръмп ".

Тръмп твърди, че в никакъв случай не се е срещал с Тейлър, само че не споделя нищо по въпроса дали е планирал  замяна на острови.

Остров Пуерто Рико е някогашна испанска колония и е предаден на Съединени американски щати след Испанско-американската война през 1898 година Днешният му статут е на " свободно включил се щат на Съединени американски щати ".

Когато на 18 август 2919 година Тръмп удостовери, че има намерение да купи Гренландия, бе запитан и дали не би направил подмяна. Отговорът му бе " Ами, доста неща могат да бъдат направени ".
Гренландия е отчасти самостоятелна част от Датското кралство. Мисналата година министър председателят Мете Фредериксен дефинира като парадокс концепцията на Тръмп да купи острова и това бе причина той да анулира държавното си посещаване в Дания.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР