Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от международното споразумение

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от международното споразумение
Коментари Харесай

Тръмп изтегли САЩ от сделката с Иран и върна санкциите срещу Техеран

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изтегли страната от интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Иран и възвърне с незабавна мощ американските наказания против страната.

По този метод той съблюдава още едно от предизборните си обещания и сподели, че нито Еманюел Макрон, нито канцлерът Ангела Меркел или английският външен министър Борис Джонсън не са съумели през последните дни да го убедят да остане в съглашението, целящо да попречи на режима на аятоласите да се снабди с атомна бомба. Париж, Берлин и Лондон показаха страдание и угриженост и оповестиха, че остават в съглашението, което се счита за невиждан от години насам раздор сред двете страни на Атлантика по стратегически въпрос.

Иранският президент Хасан Роухани разгласи по-късно, че страната му остава ангажирана със договорката. Съюзници на Съединени американски щати показаха страдание за хода на Вашингтон, а Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства го приветстваха.

Говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че това усилва неустойчивостта и заплашва още спорове в региона. Бившият президент Барак Обама, при който бе подписано съглашението от 2015г., назова решението на Тръмп " сериозна неточност ". Не единствено са разочаровани европейски съдружници на Съединени американски щати, само че и се ускорява рискът за световните петролни доставки, добавя Ройтерс ".

Какво и по кое време влиза в действие като наказания против Иран

" Това е ужасна едностранна договорка, която безусловно в никакъв случай не биваше да бъде сключвана. Тя не успокои ситуацията, не донесе мир и в никакъв случай няма да го стори ", съобщи в Белия дом американският президент. Според него в нея не се визира иранската стратегия за балистични ракети, нуклеарната интензивност на Иран преди 2015г. и ролята на Техеран в районни спорове като тези в Йемен и Сирия. Тръмп сподели, че желае да договаря за ново съглашение - нещо, което Техеран към този момент отхвърли.

" Ако реализираме задачите на съглашението в съдействие с останалите страни по него, ще останем в него ", сподели Роухани в тирада, излъчена по националната телевизия. " Наредих външното министерство да договаря в еврпопейските страни, Китай и Русия в идващите седмици. Ако в края на този интервал преценим, че можем напълно да се възползваме от договорката в съдействие с всички страни, тогава тя остава в действие. "

 Тръмп изтегли Съединени американски щати от договорката с Иран и върна глобите против Техеран
© Reuters

Техеран може би се надява да продължат бизнес връзките с огромни европейски компании, които първи след рухването на глобите дойдоха за нови контракти за милиарди евро. Но корпорациите държаха тези покупко-продажби да са в работна фаза, до момента в който се разбере какво ще направи администрацията на Тръмп. Сега Белият дом даде на бизнеса 90 до 180 дни (между три и шест месеца), а евентуално и други периоди, да се отдръпна от договорите с ирански компании.

Малко по-късно Министерството на финансите разгласява детайлности за периодите, провокирани от завръщането на американските наказания. С тях за Иран става по-трудно да продава петрола си и да употребява интернационалната банкова мрежа.

 Тръмп изтегли Съединени американски щати от договорката с Иран и върна глобите против Техеран
© Reuters

90-дневният период изтича на 6 август 2018г. и от тази дата на държавното управление на Ислямската репубрика се не разрешава да купува щатски долари. Налагат се наказания и върху търговията с иранско злато или скъпи метали. Забранява се директната или косвена продажба, доставяне или прекачване към или от Иран на графит, необработени или полуобработени метали като алуминий, стомана, въглища, програмен продукт за консолидиране на индустриални процеси. Вашингтон стопира и закупуването или продажбата на ирански риали или поддържането на огромни ресурси или сметки отвън иранска територия в тази национална валута. Няма да е позволено придобиването, записването или ръководството на ирански върховен дълг. Санкционира се и иранският авто бранш.

180-дневният период изтича на 4 ноември и на идващия ден влизат в действие наказания против иранските пристанищни интервенции, бранша за морски транспорти и корабостроене, против петролния бранш и транспорта на нефт, в това число се не разрешава закупуването на ирански петрол, петролни или петрохимически артикули. Санкционират се транзакции от задгранични финансови институции с Централната банка на Иран и ирански финансови институции. Ембаргото покрива застрахователния и презасрахователния бизнес на Иран, както и енергийния бранш на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР