Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Швеция и Финландия

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Швеция и Финландия
Коментари Харесай

Байдън прие в Белия дом лидерите на Швеция и Финландия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Швеция и Финландия са изпълнили всички критерии за присъединение към НАТО. Той съобщи, че неговата администрация ще внесе в Конгреса на Съединени американски щати отчет по този въпрос, тъй че законодателният орган да утвърди допустимо най-скоро участието на двете страни в алианса.

Байдън направи тези изявления на обща конференция с президента на Финландия Саули Нинистьо и с премиерката на Швеция Магдалена Андершон, които са на посещаване във Вашингтон и с които той беседва в Белия дом.

" Днес аз съм горделив да уверя тези две страни, че имат цялостната и цялостна поддръжка на Съединени американски щати ", сподели Байдън.

" НАТО е запазила своята новост в наши дни и ще я съхранява и в бъдеще ", добави той. Байдън напомни, че напоследък са зародили подозрения по този въпрос, само че през днешния ден подобен въпрос към този момент не може да се задава. " НАТО е настояща. Тя е ефикасна и нужна в този момент повече след като и да е било ", сподели американският водач.

Финландският президент Нинистьо съобщи, че Финландия е отворена към полемики по отношение на турските опасения, подбудени от кандидатурата на двете северни европейски страни за участие в алианса. Той добави, че неговата страна е подготвена да поеме ангажимент по отношение на сигурността на Анкара, съобщи Ройтерс.

" В качеството ни на съдружници в НАТО ние ще пазиме сигурността на Турция ", акцентира Нинистьо. " Ние осъждаме тероризма във всичките му форми ", сподели президентът. Това увещание пристигна в миг, в който турските управляващи укоряват Финландия и Швеция, че подслоняват терористи, визирайки членове на Кюрдската работническа партия.

От своя страна премиерката на Швеция Магдалена Андершон съобщи, че в ход е разговор с Турция за решение на всички въпроси. Тя добави, че Швеция е изпълнила условието на НАТО да отделя 2 % от Брутният вътрешен продукт за защитата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР