Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Джеда, в Саудитска

...
Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Джеда, в Саудитска
Коментари Харесай

Байдън пристигна в Саудитска Арабия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дойде в Джеда, в Саудитска Арабия, предават международните организации.

Това е финален стадий от неговата близкоизточна обиколка. Преди това Байдън бе в Израел и палестинските територии.

Днес той стана първият президент на Съединени американски щати, летял непосредствено от Израел до Джеда, Саудитска Арабия, което е сигнал за стопляне на връзките на фона на заканите, идващи от страна на Иран, отбелязва Асошиейтед прес.

По време на визитата в Саудитка Арабия Байдън ще дискутира със саудитски представители енергийните доставки, човешките права и съдействието в региона на сигурността. Визитата цели да рестартира връзките на Съединени американски щати с монархията, която едно време Байдън даде обещание да третира като парий на международната сцена поради това, че тя не съблюдава човешките права, отбелязва Ройтерс.

Но ползи, свързани с енергетиката и сигурността, принудиха Байдън и неговите съветници да решат да не изолират кралството, което е максимален експортьор на нефт в света и районен център на въздействие, укрепителен връзките си с Русия и Китай.

Белият дом сподели, че Байдън ще има двустранна среща със саудитския крал Салман в кралския замък в Джеда и че след това президентът и неговият екип ще имат и работна сесия с престолонаследника, принц Мохамед бин Салман и със саудитски министри. Тя ще се организира още веднъж в двореца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР