Президентът на САЩ Джо Байдън навлиза във втората година от

...
Президентът на САЩ Джо Байдън навлиза във втората година от
Коментари Харесай

Разочарование бележи първата година на Байдън като президент

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън навлиза във втората година от своя мандат с най-ниския рейтинг на утвърждение, получен от актуален президент - от 54% през април до 41% преди Коледа.

Усещането за нормалност се върна в Белия дом след като Доналд Тръмп напусна Овалния кабинет, само че поредност от неуспехи – вкъщи и в чужбина – подкопаха атмосферата на сигурност, която в миналото заобикаляше президента Байдън и неговия екип, написа Си Ен Ен. Отвъд океана пък се обрисува голям конфликт с Москва единствено шест месеца откакто Байдън се изправи лице в лице с съветския водач Владимир Путин в Женева. 

За наблюдаващи отвън Съединени американски щати обаче една поредност от събития може да се открои над останалите: несполучливото евакуиране от Афганистан. Извеждането на американските войски през август беше последвано от възобновяване на ръководството на талибаните, дружно с завършек на демокрацията и срив на правата на индивида, изключително на дамите. Снимките на американски самолети, натоварени с хора, които бягат от Афганистан, предизвикаха сравнения с спорната евакуация на Америка от Виетнам през 1975 година Оттеглянето на силите на НАТО накара Съединени американски щати да наподобяват ``неспособни, некомпетентни и в последна сметка слаби``, споделя Сет Джоунс, вицепрезидент на вашингтонския Център за стратегически и интернационалните проучвания. ``Двадесет години прогрес в правата на дамите пропадна в тоалетната паница, стопанската система се срина и на мястото на Съединени американски щати видяхме по какъв начин китайци, иранци и руснаци стартират да развиват връзки с талибанското правителство``, сподели Джоунс за ``Дойче Веле``.

Си Ен Ен напомня, че за 12-те месеца, в които Байдън е на поста, той съумя да реализира и някои огромни победи -  нови средства за битка с пандемията и възобновяване на разпадащата се инфраструктура на Съединени американски щати. Той назначи повече федерални съдии от последните си прародители, реализира спад на бедността и провежда национална имунизационна акция. Байдън бе много сполучлив в прекарването на някои законодателни актове, само че хората не желаят да гледат единствено части от триумфи, считат анализатори. Според тях единственият метод известността на Байдън да се усъвършенства е COVID-19 да изчезне изцяло.

Ако първата година на президента на Съединени американски щати беше сложна, идващите три може да бъдат още по-трудни. По отношение на външната политика заканите включват китайска милитаризация в Тихия океан, неустойчивост в Близкия изток и евентуално съветско навлизане в Украйна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР