Президентът на САЩ Джо Байдън декларира в неделя, че страната

...
Президентът на САЩ Джо Байдън декларира в неделя, че страната
Коментари Харесай

Байдън преди срещата със Си Дзинпин: САЩ не търсят конфликт с Китай

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън заявява в неделя, че страната му няма спор с Китай , заяви " Ройтерс ".

Той направи изказването си при пристигането си в Индонезия, преди предстоящите напрегнати диалози по редица геополитически въпроси на срещата на върха на Г-20 тази седмица.

Припомняме, че Байдън и китайският му сътрудник Си Дзинпин в понеделник ще се срещнат лице в лице за първи път, откогато Байдън встъпи в служба , до момента в който двустранните връзки са в най-лошия си от десетилетия интервал.

Байдън и Си са говорили по телефона пет пъти, откогато президентът влезе в Белия дом. Те пътуваха доста дружно, както в Китай, по този начин и в Съединените щати, когато и двамата бяха вицепрезиденти на страната си.

Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Байдън, заяви, че срещата може да продължи няколко часа.

И двамата президенти влизат в срещата в понеделник на фона на значими политически събития. Байдън се показа по-добре от предстоящото на междинните избори в Съединени американски щати и Си бе повдигнат до невиждан трети мандат от Китайската комунистическа партия.

Официални представители на Съединени американски щати отхвърлиха да спекулират по какъв начин политическите обстановки на двамата водачи могат да повлияят на динамичността на срещата им. Вместо това те обрисуваха области, които чакаха да бъдат на масата.

Това включва въпроса за Тайван, за който Пекин претендира. В предишното Байдън се зарече да употребява военна мощ на Съединени американски щати, с цел да отбрани острова от китайска инвазия. Въпросът е измежду най-спорните сред Байдън и Си.

Байдън също по този начин ще повдигне опасения за правата на индивида, сподели служителят. Съединени американски щати упрекват Китай в осъществяване на геноцид против мюсюлманското малцинство в западната провинция Синдзян.
 Лична среща Байдън и Си Дзинпин на Г-20 - най-важните двустранни връзки в света Обновена
Лична среща Байдън и Си Дзинпин на Г-20 - най-важните двустранни връзки в света

Ще обсъдят персонално задълбочаване на информационните линии сред Съединени американски щати и Китай

Очаква се войната в Украйна и нейните стопански последствия да преобладават полемиките в Бали и на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (APEC) в Банкок в края на седмицата, дружно с уговорките за климата, несигурността на храните и напрежението към Тайванския проток, Южнокитайско море и Северна Корея.

Украйна не е член на Г-20, само че е поканена от домакина Индонезия като наблюдаващ. Президентът ѝ Владимир Зеленски ще направи виртуално послание към срещата.

Байдън организира тристранна среща с водачите на съдружниците Япония и Южна Корея и сподели, че трите страни са единомислещи в позицията си във връзка с Северна Корея.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол сподели, че неотдавнашните провокации на Севера демонстрират, че той е станал по-враждебен и нападателен поради  своите нуклеарни и ракетни качества.

Японският сътрудник Фумио Кишида сподели, че дейностите на Пхенян, като скорошното изстрелване н а балистична ракета над Япония, са невиждани.

" Тази тристранна среща на върха е навременна, като се има поради, че чакаме спомагателна провокация ", сподели Кишида.
 КНДР продължава да смята ученията на Юга и Съединени американски щати за провокация
КНДР продължава да смята ученията на Юга и Съединени американски щати за провокация

След серията ракети, които Северът изстреля през последните дни

Кишида също осъди Китай за това, което той назова нарушавания на суверенитета на Япония в Източнокитайско море и сподели, че Пекин е виновен и за усилването на районното напрежение в Южнокитайско море, канал за минимум 3 трилиона $ годишна търговия.

На обособена конференция австралийският министър председател Антъни Албанезе сподели, че късите му полемики предходния ден с китайския министър председател Ли Къцян са били градивни и позитивни, на фона на упованието за публична среща на върха със Си.

Подобно на съдружника на Съединените щати, връзките на Австралия с Китай също се утежниха през последните години.

" Многократно съм казвал за връзките с Китай, че би трябвало да си сътрудничим, където можем, сподели Албанезе.  Този разговор постоянно е нещо положително. "

Осемнадесет страни, съставляващи половината от международната стопанска система, участваха на срещата на върха в Източна Азия в неделя, която се организира при закрити врата, на която участваха страните от АСЕАН -  Япония, Южна Корея, Китай, Индия, Съединените щати, Русия, Австралия и Нова Зеландия.

Председателят на срещата, камбоджанският министър председател Хун Сен, сподели, че на пленарната среща е имало разгорещена полемика, само че атмосферата не е била напрегната.

" Лидерите приказваха по зрял метод, никой не си потегли ", сподели той на конференция в края на тридневната среща на върха, водена от Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН).
 Байдън е в Камбоджа за срещата на АСЕАН
Байдън е в Камбоджа за срещата на АСЕАН

В Югоизточна Азия следва маратон от значими интернационалните събития

Лидерите също по този начин приканиха военните ръководители на Мианмар да следват мирния проект, който те договориха с Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), като в същото време осъдиха изстрелването на ракети от Северна Корея и " бруталната и несправедлива " инвазия на Русия в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР