Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че западните държави са

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че западните държави са
Коментари Харесай

Вучич: Западът вложи стотици милиони, но не успя да разедини сърбите

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че западните страни са вложили стотици милиони долари, създавали са малките екрани и станции, с цел да внесат ерес измежду сърбите, само че най-големият му триумф е бил, че е съумял да предотврати това и е съумял да резервира единството на народа, предава " Радио и телевизия Сърбия “ .

Във вторник Вучич прочете отчет пред Скупщината по косовския въпрос, в границите на който съобщи, че никой в Белград не би трябвало да си прави илюзии, тъй като " Косово е дете на Запада и те в никакъв случай няма да се откажат от него “.

" Териториалната целокупност е свята фраза, когато приказваме за Украйна, само че когато става въпрос за Сърбия, тя е дребна и желаят да я стъпчат “, означи президентът.

Президентът на Сърбия уточни, че във всички диалози с представители на западните страни на Сърбия се споделя, че в случай че желае да върви напред в бъдещето и да принадлежи към модерните общности, би трябвало да одобри независимостта на Косово, в противоположен случай ще остане от другата  страна на завесата и няма да може да се развива.

" Всеки диалог с тях е въпрос какво ще създадат сърбите, с цел да задоволят настояванията на Прищина. След експанзията на НАТО през 1999 година те насърчаваха ползите на Прищина и работеха за разделяне измежду сърбите, в което вложиха стотици милиони евро, построяването на малките екрани и станции, които би трябвало да внесат безредици измежду сърбите, да основат някакви нови сърби, които ще бъдат подготвени да признаят независимостта на Косово “, продължи Вучич.

Президентът на Сърбия посочи, че най-големият му триумф е, че е непокътнато единството на сърбите.

" Успяхме да запазим единството на сърбите, както на юг, по този начин и на север от Ибър, и това е моят огромен триумф, тъй като сърбите схванаха, че би трябвало да бъдат обединени, че това е единственият метод да защитим националните си ползи “, акцентира Вучич.

" Не знам по какъв начин ще приключи всичко това, само че ще направя всичко допустимо да поддържам компромисните решения и да запазя мира с албанците. Искам да реализираме мир, прогрес и нормалност, а дали ще успеем в това, не зависи за нас “ съобщи още той.

По думите му, систематичният проблем в договарянията е, че западният свят не желае да признае Резолюция 1244 на Организация на обединените нации.

" Те не желаят да чуят за нея и да кажат, че се е трансформирала поради обстановката на терен. И не им хрумва да оказват напън върху Прищина да извърши контрактуваното, на първо място образуването на ОСО (Общността на сръбските общини – фактическа сръбска автономност в Северно Косово). Силно се колебая че това ще се случи, без значение от обещанията, с изключение на на равнище някаква неправителствена организация “, съобщи президентът на Сърбия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР