Президентът на Сърбия Александър Вучич разпусна Народната скупщина с указ

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич разпусна Народната скупщина с указ
Коментари Харесай

Вучич разпусна парламента и насрочи избори в Сърбия за 17 декември

Президентът на Сърбия Александър Вучич разпусна Народната скупщина с декрет и публично насрочи предварителни парламентарни избори за 17 декември, заяви сръбската национална телевизия РТС.

„ Уважаеми жители, искам ви сполучливи избори. Живеем във времена, които са сложни за целия свят, във време на световни провокации, войни и спорове, във време, в което е нужно всички да бъдем обединени в битката за опазване на виталните национални и държавни ползи на Република Сърбия, във време, в което сме изправени пред напън поради отношението ни към Косово и Метохия и други районни и международни въпроси “, сподели Вучич в послание след насрочването на изборите.

Той акцентира, че е значимо Сърбия да резервира мира, стабилността и вътрешната кохезия и да покаже либералност.

„ Бих споделил, че тази акция е опция по цивилизован метод да покажем разнообразни хрумвания, стратегии, политики, които би трябвало да се състезават, само че които в никакъв случай няма да застрашат нашите витални държавни, национални и национални ползи “, посочи Вучич.

Той пожела положителни резултати в представянето на концепциите и задачите на участниците в изборите.

„ Пожелавам им да вършат всичко по либерален и цивилизован метод, за жителите на Сърбия е значимо да победят най-хубавите хрумвания и стратегии. Уверен съм, че затвърждаваме демокрацията и осигуряваме сигурен път за бъдещето на нашите деца “, добави той.

По-рано през днешния ден ръководителят на сръбския парламент Владимир Орлич насрочи за 17 декември локални избори в към 60 обитаеми места на територията на Сърбия.

Няколко кметове на градове и общини в Сърбия, в това число кметът на Белград Александър Шапич, подадоха оставки предишния месец. Сръбските медии писаха, че това е станало по партийно предписание, с цел да може и локалният избор да се организира през декември. Редовните локални избори би трябвало да бъдат през юни 2024 година.

Последните парламентарни избори в Сърбия бяха през април предходната година. Най-голяма поддръжка получи партията на Вучич - Сръбската прогресивна партия (СПП), която разполага в Народното събрание със 120 места от общо 240. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР