Президентът на Сърбия Александър Вучич откри първите километри от Магистралата

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич откри първите километри от Магистралата
Коментари Харесай

Вучич откри първите километри на „Магистралата на мира“, свързваща Сърбия, Косово и Албания

Президентът на Сърбия Александър Вучич откри първите километри от Магистралата на мира, която се чака да свърже Ниш с Мердаре, Прищина, Тирана и Дуръс.

" Горд съм, че тази автомагистрала ще ни свърже с албанците ", сподели той и акцентира, че през последните години търговията сред Сърбия и Албания се е нараснала с 35 %, заяви Euronews Албания.

Вучич добави, че този път, който съгласно него е гръбнакът на Западните Балкани, ще стане една от най-натоварените автомагистрали през идващите 20 години. Същото мнение показа и посланикът на Европейския съюз в Белград Емануеле Джауфре.

" Този път ще свърже южната част на Сърбия с мрежата на Западните Балкани и ще даде опция за свободно придвижване на хора, артикули и капитали от Ниш, през Прищина до Тирана и Дуръс ", акцентира той.

Дипломатът обърна внимание, че пътят би трябвало да бъде " път на мира, стабилността и помиряването ", заради което е наименуван " Магистрала на мира ".

" Откритата от нас 5,5-километрова права е първият сегмент от доста по-голям план , който ще свърже Ниш и други градове в тази част на Сърбия с Адриатическо море през Дуръс ", уточни той.

Общата стойност на плана се чака да възлезе на към 650 милиона евро. Разходите за 33-километровия сектор Ниш-Плочник, оценени на 255 млн. евро, се финансират с безплатни средства от Европейския съюз на стойност над 40 млн. евро.

Договорът за този първи сектор от автомагистралата беше подписан през септември 2021 година по време на визитата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Над 180 млн. евро са обезпечени посредством преференциални заеми от Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване, а останалата част ще пристигна от бюджета на сръбското държавно управление.

" Магистралата на мира " е един от главните планове в границите на Икономическия и капиталов проект на Европейски Съюз за Западните Балкани.

Магистралата на мира е и част от съглашението сред Сърбия и Косово, подписано в Белия дом през 2020 година, и чието създаване ще бъде подкрепено от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Частта, която свързва граничния пункт сред Косово и Сърбия, Мердаре, с Прищина, с дължина 27 км, е на стойност към 240 млн. евро, съобщи държавното управление на Косово.

" Страхотна вест! С откриването на първата част от сектора Ниш-Мердаре от Магистралата на мира свързваме хората и бизнеса от Южна Сърбия. Това е водещ план от Икономическия и капиталов проект за Западните Балкани на стойност 30 милиарда евро. Европейски Съюз реализира резултати! Предстоят още ", написа европейският комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи в обява в Twitter. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР