Президентът на РСМ Стево ПендаровскиПрезидентът на Република Северна Македония Стево

...
Президентът на РСМ Стево ПендаровскиПрезидентът на Република Северна Македония Стево
Коментари Харесай

Македонският президент иска забрана за наш евродепутат да влиза в страната

Президентът на РСМ Стево Пендаровски
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски разгласи, че ще предложи на държавното управление български евродепутат и още няколко български лица да получат възбрана за влизане в страната. Държавният глава обаче не поискал да каже дали става въпрос за съпредседателя на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, оповестява Vecer.

Пендаровски е направил изказването след съвещание на Съвета за сигурност в РСМ. На него е бил прегледан казусът с побоя над секретаря на сдружението „ Цар Борис Трети “ в Охрид Християн Пендиков.
„ Очаква се на 4 февруари в Скопие да дойде проведена група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Тя ще има за цел нарушение на сигурността за дестабилизиране на страната и на връзките с България “, декларирал още Стево Пендаровски.

Той подчертал, че ще бъдат подхванати всички нужни ограничения за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата „ Св. Димитър ” в Скопие.

Президентът показал, че съгласно всички оценки „ това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и управляващите няма да бъдат неми очевидци на това, което ще се случи “.

„ Според наличните разбори и информация на способените органи, става въпрос за проведена активност от структури в прилежаща България, която се е активизирала изключително след приемането на Европейската преговорна рамка през юли предходната година. Същите тези структури към този момент са мобилизирани логистично и финансово, с цел да подкрепят проведеното идване на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато означаваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и способените органи не би трябвало да бъдат единствено безмълвни наблюдаващи на това, което ще се случи ”, декларирал Пендаровски.

Ако предлагането му бъде признато, това значи, че в случай че българският евродепутат и другите български жители, набелязани от Скопие, са отвън страната, няма да им бъде разрешено да влязат в РСМ. При състояние че към този момент са влезнали, престоят им ще бъде анулиран и ще ги разгласят за личност нон грата.

Междувременно пък служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че е срещнал през днешния ден сътрудниците си в Съвета на Европейски Съюз със случаите на възходящ напън против представителите на българското малцинство в Република Северна Македония. Той чака Европейски Съюз да вземе отношение.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР