Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви снощи в

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви снощи в
Коментари Харесай

Пендаровски: Сбъркахме, че не обявихме протокола с България предварително

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи нощес в телевизионно изявление, че не схваща настояването на опозицията в Скопие за осъществяване на референдум за по този начин нареченото френско предложение, което направи допустимо началото на процедурата по започване на договаряния за еврочленство на Северна Македония.

„ Опитват се да формулират въпрос дали да спорен т.4, алинея 5 от преговорната рамка. Знаете ли какво е това? Това са Договорът с България и Договорът от Преспа. Не може да влезеш нито в Европейски Съюз, нито в НАТО, в случай че нямаш контракти със съседите. Затова споделям: Моля, питайте, само че е почтено да кажете, че сте срещу. За мен е настоящ единствено един въпрос: Искате ли Република Северна Македония да бъде член на Европейски Съюз. Точка”, сподели Пендаровски.

Подобни ясно сложени въпроси ще дават победа на проевропейската коалиция над антиевропейската, формирана от ВМРО-ДПМНЕ и Левица, счита той.

„ Ако не стане по този начин, всички ние, които в този момент сме на тези позиции, ще се оттеглим и ще кажем: Заповядайте, имате доста необятни благоприятни условия, имате Движение на необвързаните, имате Азия, имате Русия…”, сподели македонският президент.

Пендаровски регистрира като неточност неприятната връзка с обществеността във връзка с френското предложение.

„ Посредниците от Брюксел и Париж споделиха, че до момента в който не е контрактувано всичко, се счита, че нищо не е контрактувано и нищо не би трябвало да излиза обществено. За страдание, ние спазихме нашата част от уговорката, само че нашите другари и сътрудници от София – не”, сподели Пендаровски.

По думите му, вредите от спекулациите в обществото към този момент са нанесени и можеше да се дават изяснява още шест месеца, само че, съгласно него, огромна част от хората са били манипулирани.

„ Късно публикувахме протокола, късно публикувахме предлагането. Но текстът към този момент е разполагаем в интернет. Питам: Кажете къде написа, че ще влезем в Европейски Съюз само като българи. Покажете ми къде го написа – никъде”, съобщи Пендаровски.

Реалната обстановка е, че от първичните претенции на България и първичната българска декларация липсват няколко от основните им претенции.

„ Първо, да написа в учебниците и на всички места, че до 44-та година сме били българи - това не е в рамката. Второ, че македонският език до 44-та година е акцент на българския език - не е в рамката. От 41-ва до 44-та са били " админи ", а не " окупатори " - и това го няма в рамката. Точка 12 от Договора споделя, че един път годишно държавните управления се събират и споделят да забележим къде сме в този момент и какво сме постигнали”, сподели Пендаровски.

Той акцентира, че чака от страна на България рационално отношение, само че може да има още веднъж „ неразумни” претенции.

„ Има гаранции, че европейската рамка не съдържа унизително отношение към македонския народ. Мисля, че сме ясни и на хартия е записано, че рамката не е унизителна за македонския народ.”

Що се отнася до комисията по историческите въпроси, Пендаровски акцентира, че тя работи към този момент три години и е посочила, че там са честни хора и всички са специалисти.

„ Имам безусловно доверие на хората от Драги Георгиев до последния член на комисията”, съобщи Пендаровски, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР