Президентът на Никарагуа Даниел Ортега опита да смекчи напрежението, което

...
Президентът на Никарагуа Даниел Ортега опита да смекчи напрежението, което
Коментари Харесай

Властите в Никарагуа поискаха диалог, но протестите не утихват

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега опита да смекчи напрежението, което остава високо, макар отхвърли от оспорваната пенсионна промяна, която провокира гневни демонстрации, лишили живота на 27 души. Неговата брачна половинка и вицепрезидент Росарио Мурильо разгласи на конференция, че задържаните през последните дни стачкуващи ще бъдат освободени по молба на архиепископа на Манагуа Леополдо Бренес, " с цел да бъдат положени основи за разговор ".

Тя сподели, че един служител на реда е умрял в неделя при конфликти. Според Никарагуанския център за правата на индивида починалите са 26, в това число оператор, който бил убит, до момента в който правел репортаж. В тези данни не е включен служителят на реда.

Въпреки всичко нощес бяха планувани антиправителствени демонстрации по апел на Върховния съвет за частно предприемачество. Тази организация бе съдружник на Ортега от идването му на власт преди 11 години. Студентите, които започнаха протестното придвижване, също предизвестиха, че ще продължат демонстрациите.

В неделя президентът от левицата направи първи жест за усмиряване на напрежението, като анулира полемичната си промяна. Тя щеше да усили вноските на служащите и работодателите за обществено обезпечаване, с цел да понижи недостига в системата (76 млн. долара).

Реформата, която също по този начин предвиждаше понижаване с 5 на 100 на пенсиите по рекомендация на Международния валутен фонд, разпали в сряда студентски протест, който бързо обхвана и останалата част от популацията. Това бунтарско придвижване е много извънредно в бедната централноамериканска страна, където армията управлява публичния ред.

И в случай че гневът не понижава, то е, тъй като той отразява по-всеобхватно неодобрение измежду популацията, изтощено от утежняването на изискванията на живот и от държавно управление, което отхвърля свободата на словото, свободата на печата и на тази на мирни демонстрации ", сподели за Агенция Франс Прес Клифорд Рамирес, 26-годишен студент по политология, който е измежду най-дейните стачкуващи.

Демонстрациите се изродиха този уикенд във вандалщина и плячкосване на търговски обекти и публични здания и държавното управление разположи силите на реда, които съгласно стачкуващите са употребявали огнестрелни оръжия. Вчера улиците на Манагуа бяха пусти, нито един рейс не се движеше и огромен брой предприятия оповестиха, че доста от служащите им не са пристигнали на работа.

Диалог?

Президентът Ортега разкритикува насилието, осъществено от стачкуващите, сравнявайки ги с незаконни банди. Но Съединени американски щати, Европейски Съюз и папа Франциск разкритикуваха най-много несъразмерната мощ, употребена от полицията. Като защитна мярка Вашингтон подреди през вчерашния ден евакуация на чиновниците в посолството в Манагуа дружно със фамилиите им.

" Искаме от никарагуанското държавно управление да спре неотложно жестоката офанзива против стачкуващи и цивилни ", съобщи Никарагуанският център за правата на индивида в общо официално съобщение с Международната федерация за правата на индивида.

Върховният съвет за частно предприемачество сложи условия за присъединяване си в разговора, препоръчан от президента Ортега. Той изиска да спре репресията против стачкуващи, да бъде отстранена цензурата в печата и изиска огромно гражданско присъединяване в този развой.

" Не виждам условия за никакъв разговор с държавното управление на Никарагуа ", съобщи в " Туитър " помощник-епископът на Манагуа Силвио Баес. " Трябва да бъдат спрени репресиите, да бъдат освободени младежите от пандиза, да бъде възобновена емисията на канал " Сиен пор сиенто нотисиас " (който сега е цензуриран - бел. АФП) и да се разиска демократизацията на страната с всички браншове ", добави той.

Според студента Клифорд Рамирес няма връщане обратно: " Не можем да одобряваме повече това държавно управление, организираме демонстрации, с цел да се отдръпна от властта двойката Ортега-Мурильо ". Седемдесет и две годишният Команданте, един от партизанските водачи, направили сандинистката гражданска война през 1979 година, ръководи към този момент четвърти мандат дружно със брачната половинка си - ексцентрична 66-годишна поетеса. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР