Президентът на Надзорния съвет на Шалке 04 Клеменс Тьонийс ще

...
Президентът на Надзорния съвет на Шалке 04 Клеменс Тьонийс ще
Коментари Харесай

Шеф на Шалке 04 напуска поста си заради расизъм

Президентът на Надзорния съвет на Шалке 04 Клеменс Тьонийс ще напусне поста си за три месеца като наказване поради изявление, което беше несъмнено като расистко, оповестиха от клуба. Бордът на шефовете е изслушал своя началник, който е дал писмени пояснения. Самият Тьонийс е милиардер и се занимава с месопреработвателна индустрия, през предходната седмица направи изявление, че вместо да се подвигат налозите за запазване на околната среда, е по-добре да се построят електроцентрали в Африка.

" Тогава африканците ще спрат да изсичат дърветата и няма да вършат повече бебета, когато е мрачно ", сподели 63-годишният предприемач в своя обществена тирада в Падерборн. Думите му мигновено провокираха гневни реакции, една от които беше на роденият в Гана немски национал Джералд Асамоа.

" Аз съм напряко безгласен. Неговите мнения ме изненадаха неприятно, шокираха ме и ме нараниха. Той наскърбява мен и всички останали, които се усещат въвлечени в това нещо ", сподели Асамоа. Самият Тьонийс бързо се извини като изясни, че мненията му неправилни и несъответствуващи, само че също по този начин натърти, че стои твърдо зад битката против расизма и дискриминационните прояви.

Четири часа продължи полемиката на Борда на шефовете на Шалке и приключи късно нощес след среднощ. Тьонийс още веднъж отхвърли обвиняванията в расизъм, само че призна, че е нарушил антидискриминационните правила на клуба. Все отново Германия предлага различен вид гражданско общество и на доста малко места по света милиардер ще се оправдава пред сътрудници и то в продължение на часове, а най-после ще приключи и с документално опрощение. Но шефът на кралскосините получи поддръжка от двама треньори-ветерани в Бундеслигата- Хууб Стевенс, дълготраен ментор на отбора, както и от Ото Рехагел.

Също по този начин в негова поддръжка се изрече някогашният ръководител на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел, който разгласи обвиняването като нонсенс и изрично съобщи, че Тьонийс не е расист.

" Ние го познаваме доста добре. Специално аз имам право да приказвам, тъй като ми е бил началник толкоз години в клуба. И в никакъв случай не бих споделил, че този човек е расист. Винаги е бил търпелив към цвета на кожата на хората, към произхода или религията им ", сподели Стевенс пред Вестдойче алгемайне цайтунг.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР