Президентът на Косово Вьоса Османи посети Албания, където се срещна

...
Президентът на Косово Вьоса Османи посети Албания, където се срещна
Коментари Харесай

Вьоса Османи: Сърбия изпълнява плана на Путин

Президентът на Косово Вьоса Османи посети Албания, където се срещна с високопоставени представители на властта. Тя прикани за взаимна тактика и дейности с Тирана в региона на външната политика. Тя насочи и редица рецензии към Белград, като съобщи, че Сърбия внася нелегално оръжия в Косово, образова елементи от незаконни структури в сръбската войска, които основават проблеми в северната част на страната, заяви „ КоССев “.


От друга страна, албанският президент Байрам Бегай прикани Прищина да координира по-добре дейностите си с интернационалната общественост във връзка с обстановката в Северно Косово. Също по този начин, той разгласи ангажираността на страната си с признаването на Косово.

На конференцията президентът на Албания сподели, че Тирана и Прищина са и би трябвало да останат фактори на стабилността в района, както и значими страни, които способстват за сигурността на Западните Балкани.

Той заключи, че връзките сред Албания и Косово са доста положителни, само че също по този начин съобщи, че е разискал с Османи нуждата от по-добра съгласуваност във връзка с " националния въпрос “.

" Подчертах, че постоянно би трябвало да се ръководим от националния интерес, с цел да задълбочим съдействието ", сподели Бегай.

Президентът на Албания твърди, че " никой няма причина да се чуди за какво Косово е народен приоритет на Албания ".

От друга страна, той споделя, че е изискал от президента на Косово по-добра съгласуваност с интернационалните представители, т.е. със Съединени американски щати, във връзка със обстановката в Северно Косово.

" Прецених, че макар провокациите за утежняване на обстановката в общините със сръбско болшинство в Северно Косово и хибридните намеси на злонамерени трети страни, ние се нуждаем от още по-добра и по-тясна съгласуваност с нашите съществени сътрудници, Съединени американски щати и Европейски Съюз, за всички подхванати дейности. Никой не може да слага под въпрос суверенитета и териториалната целокупност на Косово, както и правото на използване на закона и конституцията, само че е нужна съгласуваност с сътрудниците ", съобщи Бегай.

Албанският президент се спря и на разговора сред Белград и Прищина, като съобщи, че той е единственият път към нормализиране на връзките.

" Диалогът с посредничеството на Европейски Съюз и мощната поддръжка на Съединени американски щати е единственият път към мира, нормализирането на връзките и участието на Косово в районни и интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации... Уверих президента Османи в цялостната поддръжка и ангажимент на Албания да способства по градивен метод за действието на този разговор ", сподели той.

Бегай заяви също по този начин, че е разискал с косовския си сътрудник процеса на признание на Косово.

По думите му те споделят мнението, че по отношение на този въпрос е нужна по-добра съгласуваност на работата сред институциите на Косово и Албания.

Албанският държавен глава акцентира, че въпросът за признаването на Косово ще бъде в центъра на вниманието му, откакто Тирана поеме председателството на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

На същата конференция президентът на Косово съобщи, че координацията за единна тактика и дейности с Албания във външната политика са били главните тематики на полемиката.

" Задължение на всеки от нас е да слагаме националните ползи преди всичко, да се координираме всекидневно, да приказваме с един глас. " Ако в миналото имаме някакви разлики в тактиката, тогава би трябвало да седнем и да ги преодолеем като семейство, тъй като ние сме едно тъкмо това ", сподели Османи.

Тя изиска мощната поддръжка на Албания и да бъде " гласът на Косово " във всички интернационалните институции, в които Прищина не членува.

Тя се съгласи с Бегай, че е нужна съгласуваност със " съдружниците ", т.е. че тя е " причина за триумф ".

А от Тирана тя насочи няколко рецензии към Сърбия, като съобщи, че формален Белград " продължава да следва политика за нашето изтриване от лицето на земята ".

Косово търси поддръжката на Албания и евроатлантическите сътрудници и тъй като, Сърбия оспорва териториалната целокупност на страната и постоянно подхваща институционална експанзия против Тирана.

Според Османи точно Белград утежнява обстановката в Западните Балкани.

" Ще засилим взаимната съгласуваност, това е в полза на нашата нация и на района ". Липсата на мир частично се отразява на неналичието на непоклатимост в целия район на Западните Балкани. Не обстановката в Севера утежни разговора сред Косово и Сърбия. Сърбия е тази, която постоянно утежнява обстановката в нашия район с следващите набези в региона на Косово ", сподели тя.

" Изпълнявайки усърдно проекта, който Путин в миналото осъществя против Украйна през 2014 година, Вучич и Сърбия целят да дестабилизират задачите Западни Балкани, като по този метод се пробват да нападат полезностите, върху които стъпват Европейски Съюз и НАТО. "

Османи твърди, че формален Белград в армията образова " незаконни структури ", с цел да " сътвори проблем на север ".

" Както наподобява на Север, Сърбия непрекъснато внася нелегално оръжие в Косово, Белград непрекъснато образова елементи от противозаконни структури в своята войска. Това е предизвикателство за целия ни район, не би трябвало да позволим на Вучич да осъществя проекта на Путин в Западните Балкани ", съобщи Османи./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР