Президентът на Индия: Поканата на правителството за Г-20 от „Бхарат“ предизвика скандал

...
В Индия избухна спор, след като правителството на премиера Нарендра
Коментари Харесай

В Индия избухна спор, след като правителството на премиера Нарендра Моди използва термина „Бхарат“ в официална покана за срещата на върха на Г-20, изпратена от името на президента.

Бхарат е името на Индия на хинди.

Поканата за вечеря от президента Друпади Мурму към чуждестранни лидери, присъстващи на срещата, я описва като "президент на Бхарат".

Няколко министри от управляващата партия BJP приветстваха този ход, но лидерите на опозицията поставиха под въпрос целта му.

Всички официални уебсайтове на Индия все още използват термина „правителство на Индия“ и г-жа Мурму все още се споменава като президент на Индия в X (бивш Twitter).

Въпреки това, използването на Bharat в поканата идва само два дни след като Mohan Bhagwat, началникът на Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) - идеологическият наставник на BJP - каза че страната трябва да се нарича Бхарат вместо Индия.

"Понякога използваме Индия, така че тези, които говорят английски, да разберат. Но трябва да спрем да използваме това. името на страната Бхарат ще си остане Бхарат, където и да отидете по света“, каза г-н Бхагват.

Във вторник няколко политици от BJP приветстваха този ход, наричайки го момент на гордост за страната.

Защо лидерите на Г-20 се срещат в Делхи Путин казва на премиера на Индия Моди, че няма да присъства на срещата на върха на Г-20 Изрязване и мимикрия за възпиране на маймуните от Делхи в Г-20

„Щастлив и горд, че нашата цивилизация марширува смело напред към Амрит Каал“, написа в Туитър Химанта Бисуа Сарма, главен министър на щата Асам.

Амрит Каал, което свободно се превежда като „златната ера“, е термин, който министър-председателят и други правителствени служители използват за обозначаване на годините, водещи до 2047 г., когато Индия ще навърши 100 години. Казват, че дотогава Индия ще бъде сред най-проспериращите и развити нации в света.

Коментарите предизвикаха остра реакция от опозиционни лидери, които го свързаха с тяхната новосформирана коалиция, която се нарича ИНДИЯ, акроним за Индийски национален приобщаващ алианс за развитие.

"Изминаха само няколко седмици, откакто наименувахме нашия съюз на ИНДИЯ и BJP започна да изпраща покани с "Република Бхарат" вместо "Република Индия" “, туитира Манодж Джа, лидер на партията Ращрия Джаната Дал в щата Бихар.

"Нито ще можете да вземете Индия от нас, нито Бхарат", добави той.

Това не е първият случай, когато правителството използва Bharat във връзка с G20. Той също така използва термина в наръчник - наречен Бхарат, Майката на демокрацията - за чуждестранни делегати, съобщава правният кореспондент на BBC Уманг Поддар.

Индийската конституция също споменава Индия като Бхарат, макар и само веднъж - член 1 казва, че "Индия, тоест Бхарат, ще бъде съюз на държавите."

Навсякъде другаде в конституцията обаче страната се споменава като Индия.

В миналото са били завеждани дела във Върховния съд за промяна на името на Индия на Бхарат. Но съдиите отказаха да се въвлекат в спора и в един случай поискаха от вносителя на петицията да се обърне към правителството.

Няколко съдии са направили устни забележки по дебата, но те нямат правна стойност.

„Индия вече се нарича Бхарат в конституцията“, отбеляза веднъж бившият главен съдия на Индия Шарад Бобде. Друг бивш върховен съдия Т. С. Тхакур каза, че зависи от гражданите да изберат дали искат да го наричат ​​Индия или Бхарат.

Индия е домакин на тазгодишната среща на върха на Г-20, която ще се проведе в столицата Делхи от 9-10 септември.

G20 включва 19-те най-богати страни в света плюс Европейския съюз. Понастоящем Индия председателства Г-20, която се сменя ежегодно между членовете.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР