Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше убит при нападение в

...
Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше убит при нападение в
Коментари Харесай

Президентът на Хаити е убит при нападение в дома си

Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше погубен при нахлуване в дома му в Порт-о-Пренс  рано тази заран. Атаката е осъществена от група въоръжени мъже, заяви министър председателят на преходното държавно управление Клод Джоузеф, който в този момент е отпред на страната.

При нападението е ранена и първата дама Мартин Моиз. Тя е откарана в болница. По думите на Джоузеф покушението против президента е осъществен от чужденци, които са говорили на британски и испански. Жовенел Моиз управляваше най-бедната страна в района с декрет, откакто изборите през 2018-та година бяха забавени поради обществени дебати, включително и за това по кое време свършва мандатът му.

Освен политическата рецесия през последните месеци в Хаити зачестиха отвличанията за рушвет, което дава сигнал за растящото въздействие на въоръжени гангстерски групировки. Срещу Жовенел Моиз имаше всеобщи рецензии измежду популацията, че нелегално заема постът президент. Освен президентски, парламентарни и локални избори, Хаити трябваше да организира през септември и парламентарен референдум, който два пъти беше отлаган поради пандемията.

Предложената конституционна промяна целеше усилване на пълномощията на изпълнителната власт и среща голяма опозиция измежду опозиционните партии и цивилен организации.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР