Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да

...
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да
Коментари Харесай

Щайнмайер в Скопие: РСМ да признае българската общност

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер прикани Република Северна Македония да признае съществуването на българско етническо общественост в страната, паралелно с други дейности, нужни за ускорение на процеса на присъединение към Европейския съюз.

Щайнмайер дойде във вторник на двудневно публично посещаване в столицата Скопие, а по-късно ще продължи към прилежаща Албания.

Двете балкански страни започнаха договаряния за участие в Европейски Съюз през юли в границите на развой, който се чака да продължи с години. Кандидатурата за присъединение на РСМ се попречва от спор със прилежаща България, която може да блокира разширението на Европейски Съюз - развой, който изисква единомислещо утвърждение от страните членки.

Спорът се концентрира върху историята и културното завещание. За да го позволи, Северна Македония се ангажира да промени конституцията си, с цел да признае съществуването на етнически българи в страната. Но не е ясно дали лявото държавно управление ще успее да обезпечи нужното болшинство в Народното събрание за поправката.

Щайнмайер съобщи, че конституционната корекция е " значимо решение " за Северна Македония, защото ще обезпечи прогрес в договарянията с Европейски Съюз. " В същото време за Северна Македония става значимо да продължи процеса на вътрешни промени ", сподели той на взаимна конференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Пендаровски означи, че страната му се е подготвяла за договарянията с Европейски Съюз в продължение на 17 години.

" Това е най-дългият интервал на подготовка на която и да е страна в историята на Европейския съюз и ние сме най-добре квалифицираната кандидатка за участие в историята на тази организация ", сподели той.

Преди да зародят различията с България, Скопие позволи различен спор с южната си съседка Гърция, който също заплашваше да провали кандидатурата ѝ за участие в Европейски Съюз.

По време на визитата си в Северна Македония Щайнмайер ще приказва пред Народното събрание и ще се срещне с министър-председателя Димитър Ковачевски. Днес той ще посети и две огромни немски вложения - вятърен парк в южния град Богданци и фабрика в централния град Кавадарци.

От години Германия е най-големият търговски сътрудник на Северна Македония, като поема съвсем половината от износа на страната. Около 200 следени от Германия компании дават работа на към 15 000 души в Северна Македония./БГНЕС, Катимерини

Скопие / районен съд Македония
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР