Президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Италия Марио Драги

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Италия Марио Драги
Коментари Харесай

Европейски дипломатически десант в подкрепа на Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон, министър председателят на Италия Марио Драги и канцлерът на Германия Олаф Шолц дойдоха тази заран в Киев с трен от Полша, с цел да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски, оповестиха италиански и немски медии.
Макрон, Шолц и Драги на път за Киев
Визитата им е в символ на поддръжка за страната, а по време на лидерската среща ще бъде разисквана кандидатурата ѝ за участие в Европейски Съюз, заяви Financial Times.

Посещението идва тъкмо преди оценката на Европейската комисия дали Украйна би трябвало да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз или не.

Малко по-късно в Киев дойде и президентът на Румъния Клаус Йоханис, с цел да се причисли към визитата на Макрон, Шолц и Драги.
Клаус Йоханис, президент на Румъния
Според публични лица - източници на FT, Европейската комисия евентуално ще предложи на Украйна статут на кандидат-член в Европейски Съюз при изискване, че страната приложи поредност от промени, ориентирани към подсилване на върховенството на закона и битката с корупцията.

Държавите от Европейски Съюз обаче към момента са разграничени по въпроса дали тези промени би трябвало да се преглеждат като авансово изискване за Украйна да стане претендент, или би трябвало да се сложи надзорен лист за промени преди идната стъпка по пътя към Европейски Съюз – формалното започване на договарянията за присъединение.

Дипломати в Брюксел считат, че визитата на тримата водачи в Украйна е належащо, с цел да се събере задоволително поддръжка за разновидността за даване на статут на претендент за участие в Европейски Съюз в този момент, със лист с промени, които би трябвало да бъдат приложени на по-късен стадий.

Очаква се на 17 юни Европейската комисия да даде своето мнение по отношение на статута на претендент за Украйна.

Според в. „ Politico ” Европейската комисия възнамерява в заключението си да предложи даването на статут на Украйна претендент за участие в Европейски Съюз./БГНЕС

Киев / Украйна
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР