Президентът на Франция Еманюел Макрон е изправен пред нови общонационални

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон е изправен пред нови общонационални
Коментари Харесай

Франция е изправена пред нови общонационални протести заради пенсионната реформа

Президентът на Франция Еманюел Макрон е изправен пред нови общонационални митинги поради спорния закон за пенсиите, който провокира яд, нападки и обществени безредици.

Миналия месец той подписа закон за увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години, макар че месеци наред се организираха стачки против законопроекта.

Оттогава той и държавното управление му се пробват да преодолеят националното неодобрение - едно от най-големите провокации пред втория му мандат.

Но протестиращите го освиркват и удрят с тенджери и тигани по време на визитите му в провинциална Франция, където пътува, с цел да се срещне с обществеността.

Когато Макрон посети футболен мач в събота, той беше посрещнат от деятели, размахващи червени картони, заяви „ Франс 24 “.
Профсъюзите и опозицията се надяват на всеобщо наличие на първомайските манифестации, с цел да покажат на Макрон, че не престават да се опълчват на пенсионната промяна.

" Приканвам всички французи да излязат, да се порадват на слънцето и да заловен загар, до момента в който бутат бебешките си колички по улиците на Париж и останалата част от страната ", съобщи в неделя Франсоа Руфин, член на Народното събрание от твърдолявата партия " Непреклонна Франция ".

" Правим по този начин, че 2023 година да остане в обществената история на страната ", сподели той пред телевизионния канал BFMTV преди формалния празник.
" Червен картон " за Макрон

Трима от всеки четирима французи са недоволни от Макрон, сочи изследване на социологическата група IFOP, извършено предишния месец.
От средата на януари Франция е разтърсена от общонационални стачки и митинги против Макрон и неговите пенсионни промени, някои от които минаха в принуждение.

Но инерцията на последните стачки и демонстрации, извършени през седмицата, понижа, защото служащите наподобява не желаят да продължат да жертват трудовите си хонорари.

През последните седмици митингите получиха по-хумористичен звук.

Демонстрантите дрънчаха с кухненски съдове, с цел да заглушат Макрон по време на речта му пред нацията след одобряването на пенсионния закон предишния месец, а деятелите продължиха тази процедура при някои от визитите му в страната.
Близо до стадиона " Стад дьо Франс " край Париж в събота деятели на профсъюза раздаваха червени картони и свирки на футболни почитатели , пристигнали да гледат финала на Купата на Франция.

" Червен картон за пенсиониране на 64 години ", гласяха те преди мача, в който Тулуза победи Нант.
Служителите по сигурността конфискуваха множеството свирки, когато последователите влязоха на стадиона, и не се чуха доста митинги в плануваното време за деяние - 49 минути и 30 секунди след началото на мача.

Това време беше отпратка към противоречивия член 49.3 от конституцията, на който министър председателят Елизабет Борн се базира през март, с цел да прокара пенсионната промяна през Народното събрание без гласоподаване в оредялата долна камара.

Миналата година Макрон завоюва втори петгодишен мандат, само че на изборите през юни загуби парламентарното си болшинство.
Миналата седмица Борн даде обещание да понижи безработицата и да направи индустрията по-екологична в опит да работи за разрешаването на други държавни каузи.
Тя отсрочи разискването на противоречивия законопроект за имиграцията за есента заради липса на парламентарно болшинство, като съобщи, че съгласно нея не е време за нов спор, който би довел до разделяне.

В началото на април профсъюзите на лейбъристите напуснаха договарянията с Борн, откакто тя отхвърли да отстъпи по главната мярка на пенсионната промяна - повишение на пенсионната възраст.

Но водачът на профсъюза CFDT Лоран Бергер съобщи в неделя, че това не значи завършек на всички диалози сред профсъюзите и държавното управление, даже и след подписването на промяната.

Ако бъде поканен, " CFDT... ще отиде и ще беседва, както профсъюзът в една компания беседва с шефа - даже този началник да е постъпил неточно ", сподели той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР