Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард многократно е използвала

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард многократно е използвала
Коментари Харесай

ЕЦБ още е в настроение за запазване на курса“ на повишаването на лихвите. Но докога?

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард неведнъж е употребила фразата " опазване на курса ", когато става въпрос за идните решения за лихвените проценти, само че някои наблюдаващи на пазара се съмняват, че банката ще резервира позицията си още дълго време.

ЕЦБ влезе в режим на стягане предходната година с четири покачвания на лихвените проценти, с цел да се оправи с високата инфлация в еврозоната. Така главната рента по депозитите стана от -0,5% на 2%, написа CNBC.

Последните данни демонстрираха двумесечен пореден спад на инфлацията, само че към момента не е достигната задачата на ЕЦБ от 2%, следват няколко коментара от чиновници на ЕЦБ за това по какъв начин би трябвало да продължат да покачват лихвените проценти, в това число думите на Лагард, че ЕЦБ ще продължи курса до усмиряване инфлацията.

Но докога

По думите на Франческо Мария Ди Бела от UniCredit, някои членове на Управителния съвет на ЕЦБ показват по-нататъшни покачвания през второто тримесечие, разяснява той пред CNBC.

" Колко ще се покачат лихвените проценти ще зависи от вероятностите за инфлация. По-ниският ценови напън евентуално ще разреши на ЕЦБ да повиши с 25 базисни пункта, вместо с 50, през май и юни ", добави той.

Енергийната рецесия, проблемите с веригата за доставки, наред с други усложнения, покачиха цените в целия блок и доведоха до нова политика от страна на централната банка.

Проучване на Reuters, оповестено по-рано тази седмица, сподели, че пазарите чакат ЕЦБ да спре повишението на лихвените проценти през второто тримесечие, откакто лихвата по депозитите доближи 3,25%.

Някои анализатори считат, че Федералният запас може да приключи своя цикъл на стягане на идните срещи. Ако Съединени американски щати навлязат в по-сериозна криза от предстоящото и/или Фед реши да понижи лихвите нападателно в отговор на закъснение, повишението на лихвените проценти на ЕЦБ може да спре по-рано, съгласно тях.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР