Президентът на Чехия Милош Земан заяви на пресконференция в Прага,

...
Президентът на Чехия Милош Земан заяви на пресконференция в Прага,
Коментари Харесай

Чешкият президент се извини за бомбардировките над Югославия

Президентът на Чехия Милош Земан съобщи на конференция в Прага, че бомбардирането на СР Югославия е било неточност и се извини, като помоли сръбският народ да му елементарни, оповестява белградската телевизия РТС.

На конференция след среща с президента на Сърбия Александър Вучич Земан уточни, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 година от самото начало го е измъчвало. Земан посочи, че с Вучич е разговарял за обичайното сръбско-чешко другарство.

Приятелство, което се потвърди през 1938 година, когато бяхме предадени от своите западни съдружници, само че и през 1968 година, когато бяхме предадени от нашите източни съдружници, сподели Земан. И в двата случая сръбският народ ни изрази своята поддръжка, а ние се отблагодарихме с бомбардиране. По този мотив желая да се извиня за бомбардирането на тогавашна Югославия, сподели Земан и добави, че това е било неточност.

Бих желал като човек да помоля сръбския народ да ни елементарни, сподели президентът на Чехия.

Той посочи, че по времето, когато се е взимало решение за бомбардирането на Югославия, Чехия е била от няколко седмици в НАТО и са били последните, които са дали единодушие.

Отчаяно търсехме най-малко една страна да се свърже с нас и да бъде срещу, само че останахме сами. Все отново това бе липса на храброст, съобщи Земан. Казах това и спасих своята душа, заключи чешкият президент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР