Президентът на Чехия Милош Земан възложи днес на опозиционния лидер

...
Президентът на Чехия Милош Земан възложи днес на опозиционния лидер
Коментари Харесай

Президентът на Чехия възложи на опозиционен лидер да започне преговори за съставяне на правителство

Президентът на Чехия Милош Земан разпореди през днешния ден на опозиционния водач Петър Фиала да стартира договаряния за сформиране на ново държавно управление на страната. Това заяви пресслужбата на президенството в Прага, съобщи Ройтерс.

Фиала оглавява коалиция от пет партии, които след изборите на 8 и 9 октомври се снабдиха с болшинство в долната парламентарна Камара на депутатите. Седемдесет и седем годишният Земан, който е в болница от 10 октомври, е направил до момента едно-единствено изказване по отношение на изборите в радиоинтервю в края на предходната седмица.

Въпреки че президентът е упълномощил на Фиала да води съдружни договаряния, може да минат седмици преди да го номинира за министър председател. Докато президентът боледува, депутати разискват възможното задействане на член 66 от чешката конституция, съгласно който президентът се лишава от пълномощия, в случай че не е в положение да ги извършва. Но членовете на горната камара - Сената - блокираха проектите за активиране на този член, откакто Земан даде признаци, че е кадърен за президент.

В петък лекарският екип на Земан разгласи, че положението на пациента се усъвършенства, само че той към момента не е напълно дееспособен и ще би трябвало да остане в болница, евентуално за още няколко седмици.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР