Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че

...
Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че
Коментари Харесай

Глушков: Оставката на Минчев няма да повлияе за ролята му в националния тим

Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков съобщи, че оставката на Любомир Минчев като ръководител на Треньорската комисия няма да повлияе на ролята му като старши треньор на националния отбор за мъже на България.

„ Искам първо да благодаря на ръководителя на Треньорската комисия и членовете ѝ за работата, която беше свършена до момента. От две години Треньорската комисия е самостоятелна комисия към българската федерация по баскетбол. Исках да припомня това. Те не се избират от Управителния съвет, а от Общото заседание на треньорите. Тази оставка би трябвало да бъде коментирана на Общо заседание на треньорите. Има специфичен правилник и метод, по който се избират. В устава преди години беше заложено, че президентът дефинира националните треньор еднолично. Аз се отхвърлих от тази привилегия. До преди две години това беше право на Управителния съвет. Треньорската комисия по принцип предлага треньорите на националните тимове Управителния съвет, и те се дискутират и одобряват от него. Стана дума, че би трябвало да има избор, а освен утвърждение. Т.е. да има претенденти, които ние да избираме, а освен еднолично избрани хора, които ние единствено да одобрение. Това бяха забележките преди няколко години. Тази година имаше същите забележки за метода, по който се избират и назначават треньорите”, разяснява Георги Глушков в изявление за NOVA.

В баскетбола: Любо Минчев и цялата Треньорска комисия дадоха оставки

- Вярно ли е, че вие като президент нямате религия на Треньорската комисия?

- Аз нито съм взел участие в техните съвещания, нито съм бил канен. Това е самостоятелна комисия. Въпросът е, че имахме разлики по някои треньорски кандидатури. Управителният съвет има право на мнение, още повече, че има право да избира треньорите на националните тимове. Винаги е имало много разногласия към треньорите на националните тимове. Никога не е имало единствено щастливи хора.

- Вярвали ли сте досега на експертизата на тази Треньорска комисия откакто казвате, че не сте се доверили на техните оферти?

- Въпросът беше различен. Преди две години забележките на членовете на Управителния съвет бяха, че не избират, а утвърждават кандидатурите за националните тимове. След това направихме състезания. Тази година се надявахме да имаме опция да изберем кои са най-хубавите. Можем да кажем по същия метод, че те не имат вяра в избора и решенията на Управителния съвет. Може и по този начин да формулираме нещата, макар че по правилник ние избираме треньорите. В йерархията на федерацията висшият орган е Общото заседание на баскетболните клубове. Те са самостоятелна помощна комисия към българската федерация по баскетбол. Преди години ръководителят на Треньорската комисия и на Съдийската комисия бяха членове на Управителния съвет. В момента статутът е подобен.

- Г-н Минчев споделя, че съгласно него не е обикновено ръководителят на Треньорската комисия да няма право на глас?

- Ще има заседание до края на април месец и треньорската колегия го слага като въпрос и го решаваме. Все отново има процедури, по които ние работим. Аз нямам нищо срещу това да се случи.

- Сочи се като съществена причина неналичието на визия и стратетия. Има ли някакъв тип безредица в решенията като е даден образец с националния отбор до 20 години?

- Въпросът беше преди две години, че желаех някой от Треньорската комисия да каже за какво сме на 34-то място? Някой от тях. Защо вижам нощни селфита по време на Европейско състезание, за което ние плащаме и се грижим? Смятам, че в случай че нямаме стимулирани състезатели, които да играят и да показват почтено България на Европейско състезание, не е нужно да участваме единствено поради присъединяване. Аз не считам, че това беше моя задача. Докато за женската част там е малко по-сложно. Бяхме доста подложени на критика за това, че нямаме такива тимове. Решението беше да покажем, че не сме съгласни с отношението на състезателите. А това, че желаеме Европейско състезание – желаеме в България да дойдат отново 24 тима, треньорите да гледат сътрудниците си, младите състезатели да покажат дух. Най-много желая да покажем, че желаеме да се борим за по-добро класиране и да покажем предпочитание за по-добро класиране.

- А първичната система треньорите да се движат с набора и да има последователност?

- Ако не сме удовлетворени от един треньор какво вършим? Да продължаваме с него? Тогава идва въпросът за какво продължаваме с него. Много желая тук да посочи работата на треньорите по време на годината. Миналата година имахме случаи, в които тимът игра по-слабо, в сравнение с при започване на подготовката. Друг е въпросът, в случай че има тим, който цяла година е ангажиран и тогава има резултат. Примерът е Минчев в годината, когато 20-годишните бяха „ Теси”. Все отново това е идеалната система, която той предлага, само че има едно „ но”. Не мога да го счете за идеалната система и използвана на този стадий.

- Какво следва като процедура?

- От администрацията на федерацията би трябвало да се насрочи Общо заседание. Трябва са го съобразим с интервалите, когато има треньорски семинари. Трябва да се организира Общо заседание съгласно устава на Треньорската комисия. Смятам, че до един месец това ще се случи. После има процедури за оповестяване на кандидатури. Процедурата не е за един или два дни. Управителният съвет няма отношение.

- И най-после - тази позиция на господин Минчев може ли да повлияе по някакъв метод на неговата роля в националния тим?

- Не. Няма въздействие. Сега би трябвало да кажа, че тази позиция е много ангажираща, тъй като има доста работа. Благодаря му за работата, която свърши, тъй като той е претрупан треньор на клубен треньор, на националния отбор и ръководител. Това са мъчно съвместими длъжности. Това би трябвало са бъде съобразено, че това е много работа.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР