Президентът на България Румен Радев връчи орден Мадарски конник“ първа

...
Президентът на България Румен Радев връчи орден Мадарски конник“ първа
Коментари Харесай

Румен Радев връчи орден на американската посланичка Херо Мустафа

Президентът на България Румен Радев връчи медал „ Мадарски конник “ първа степен на посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа .

Отличето се връчва поради „ огромните заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати и за разширението на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес “.

В понеделник Радев награди с медал „ Мадарски конник “ първа степен и, чийто мандат в Бългрия изтече.

„ Ще продължаваме и отсега нататък да разчитаме на Съединени американски щати за модернизацията на нашите въоръжени сили “, сподели Радев по време на церемонията. В речта си той уточни, че войната на Русия в Украйна е довела до „ внезапно утежняване на средата за сигурност “.

Посланик Мустафа дефинира награждаването си като „ огромна чест “ и удостоверение за сполучливо съдействие сред двете страни.

Херо Мустафа е дипломат на Съединени американски щати в България от 2019 година, откакто зае мястото на предшественика си Ерик Рубин. По време на мандата ѝ за пръв път Вашингтон по световния закон „ Магнитски “.

Мястото на Мустафа ще бъда заето от Кенет Мъртън, който се чака да дойде в България напролет, откакто кандидатурата му беше одобрена от Сената през декември.

Преди и след началото на войната в Украйна Румен Радев и назначеното от него служебно държавно управление на няколко пъти заеха позиции по-близки до Москва, в сравнение с Запада. Макар че декларативно осъжда войната и съветската военна експанзия, Радев на даването на спомагателна военна помощ от София за Киев.

По време на акцията преди преизбирането си на президентския пост той беше споделил във връзка с нелегално анексирания от Русия полуостров Крим „ В момента е съветски, кой да е “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР