Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна на официално посещение у

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна на официално посещение у
Коментари Харесай

Радев посрещна с 21 топовни салюта Илхан Алиев

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев дойде на публично посещаване у нас. Той е на двудневна аудиенция по покана на президента Румен Радев. Това е четвърто посещаване на Илхам Алиев у нас след визитите му през 2005 година, 2009 година и 2015 година

Азербайджанският президент беше посрещнат с 21 топовни салюта и публична гала пред храма " Свети Александър Невски ".

Илхам Алиев постави венец пред Паметника на Незнайния боец, оповестява Българска национална телевизия.
Сред присъствалите на церемонията бяха служебният вицепремиер и министър на превоза и съобщенията  Христо Алексиев,  служебните министри на външните работи и на стопанската система и промишлеността Николай Милков и Никола Стоянов, представители на администрацията на президента, съобщи Българска телеграфна агенция.

След церемонията по формалното посрещане, на „ Дондуков “2 президентите Радев и Алиев ще проведат среща на „ четири очи “, ще се състоят пленарните диалози сред формалните делегации на България и Азербайджан, след което държавните глави ще дадат взаимни изказвания за медиите.

Двамата президенти ще създадат обзор на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан и се чака да обсъдят развиването на съдействието в енергетиката, стопанската система, сигурността, туризма, науката, образованието и културата. 

Програмата на визитата на президента Алиев планува също присъединяване в церемонията на следващия ден по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния министър председател Гълъб Донев.

Азербайджан е стратегически сътрудник на България в напъните за реализиране на действителна диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна. В момента страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на 1 милиарда куб.м природен газ годишно, подписан от „ Булгаргаз “ през 2013 година По силата на съглашението доставките започнаха през 2020 година и са за период от 25 години. Количествата бяха контрактувани още през 2008 година при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в цялостен размер природен газ от Азербайджан с стартирането в употреба на интерконектора с Гърция. 

 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР