Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили взе участие в

...
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили взе участие в
Коментари Харесай

Радев: Илинденско-Преображенското въстание се превърна в ярък символ на българския дух

Президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили взе присъединяване в тържествената заря – инспекция по случай 120 години от Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание в Разлог.

На тържествата участваха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, полковник Митко Балтов - пълководец на Бригадното командване – Благоевград, кметове, представители на политически партии. Беше отслужена панихида пред паметника на Илинденци. По случай годишнината имаше паметно шествие и бяха положени венци и цветя пред паметниците на Илинденци, Магделина Юрукова и Пейо Яворов.

Държавният глава одобри строя на представителните гвардейски роти на площад " Преображение " в Разлог и произнесе слово, отдадено на героите от илинденската епопея.

„ Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надвишиха надалеч неговите непосредствени политически и военни цели, надвишиха рамките на епохата “, сподели президентът Румен Радев в своето слово. То се трансформира в ослепителен знак на българския дух и остава нравственото знаме на нашата битка за истина и за човешки права " , уточни президентът.

" Нашите предшественици издигнаха и развяха гордо това знаме, тъй като избраха пътя на саможертвата и поеха по този път към безсмъртието, водени от свещения блян да живеем като един народ в общо, свободно и без значение родно място " , съобщи президентът.

Той благодари на всички жители на Разлог за това, че пазят жив загатна за високата цена на свободата и не престават да тачат нейните знаци, герои и мъченици. " Имената на всички, оставили ярка, светла следа в ориста на своя край, тук не просто са изписани по множеството монументи, само че те се пазят в сърцата на поколенията " , сподели още президентът.

" Искам да ви уверя, че светлото дело на вашите предшественици няма да бъде забравено, тъй като и през днешния ден ние черпим сили от тяхното геройство и мъжество, с цел да отстояваме градивното родолюбие, нашите обичаи и българската държавност " , уточни Румен Радев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР