Президентът на ДРК Чисекеди казва на мироопазващите сили на ООН да напуснат страната от декември

...
Президентът Феликс Чисекеди от Демократична република Конго поиска ускорено изтегляне
Коментари Харесай

Президентът Феликс Чисекеди от Демократична република Конго поиска ускорено изтегляне на мироопазваща мисия на ООН на фона на последователни протести срещу ООН заради неуспеха й да овладее бунтовнически групи повече от 20 години след разполагането й в страната.

Части от ДРК са почти превзети от въоръжени милиции, които организират смъртоносни атаки срещу цивилни в битката им за територия и контрол над минералните богатства на страната.

Много местни жители призоваха мисията на ООН да напусне Конго, а демонстрациите срещу миротворците се превърнаха в кървави, понякога с десетки убити цивилни.

През 2010 г. мироопазващи сили на ООН, известни като MONUSCO, замениха по-ранна операция, наречена MONUC, която беше създадена през 1999 г., за да спомогне за мир и стабилност в ДРК.

Протестиращи бяха арестувани по време на военна операция за предотвратяване на демонстрация срещу ООН в Гома, Демократична република Конго, на 30 август 2023 г. Протестиращите бяха арестувани по време на военна операция за предотвратяване на демонстрация срещу ООН в Гома, Демократична република Конго, на 30 август 2023 г. AFP/Гети изображения

Чисекеди каза пред Общото събрание на ООН в сряда, че оттеглянето на MONUSCO е от решаващо значение за прекратяването на конфликта между конгоанския народ и мисията.

„Ускоряването на изтеглянето на MONUSCO се превръща в наложителна необходимост за облекчаване на напрежението между последните и нашите съграждани“, каза той в реч, добавяйки, че „мисиите за поддържане на мира, разположени – под една или друга форма – в продължение на 25 години … са се провалили (за справяне) с бунтовете и въоръжените конфликти, които разкъсват Републиката."

Tshisekedi също така каза, че е „илюзорно и контрапродуктивно да продължим да се придържаме към … MONUSCO, за да възстановим мира … и да стабилизираме“ ДРК.

Според конгоанския лидер в края на годината се водят преговори между неговото правителство и властите на ООН за ускоряване на излизането на MONUSCO.

Конгоански демонстранти жест по време на протест срещу мироопазващата мисия на ООН MONUSCO в Гома на 26 юли 2022 г. Конгоански демонстранти жест по време на протест срещу мироопазващата мисия на ООН MONUSCO в Гома на 26 юли 2022 г. Мишел Лунанга/АФП/Гети изображения

Правителството на ДРК по-рано се договори за краен срок за изтегляне, насрочен за декември 2024 г.

Най-малко 43 души бяха убити и още 53 бяха ранени по време на протести срещу ООН миналия месец, когато демонстранти се сблъскаха с местните власти.

Подобни демонстрации в ДРК тази година доведоха до цивилни жертви.

MONUSCO има персонал от над 17 000 души в ДРК, включващ 14 000 военен персонал, според данните, последно актуализирани на нейния уебсайт през февруари тази година.

ДРК ще проведе общи избори в края на декември на фона на заплахи за безредици от десетки въоръжени милиции.

Има повече от 100 въоръжени групи, които подхранват конфликти в централноафриканската държава, според проекта за данни за местоположението и събитията на въоръжените конфликти (ACLED).

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР