Президентът Ердоган представи прототип на първия електромобил турско производство. Турция

...
Президентът Ердоган представи прототип на първия електромобил турско производство. Турция
Коментари Харесай

Турският електромобил - сбъднатата мечта на Ердоган

Президентът Ердоган показа първообраз на първия електрически автомобил турско произвеждане. Турция влиза в бизнеса с електрически автомобили през 2022 година, като ще създава до 175 000 годишно, пише Deutsche Welle.
На тържествена гала в град Гебзе президентът Реджеп Тайип Ердоган показа първообраз на първия електромобил турско произвеждане. " Днес е исторически ден - сбъдването на една 60-годишна фантазия на Турция ", съобщи той. Преди време Ердоган сподели, че Турция заслужава повече от това да сглобява коли на други производители.

Първият опит на Турция да сътвори лична марка коли е през 1960-те години, само че планът се проваля и автомобилът " Деврим " остава единствено на фаза първообраз.
Настоящият план е създаден от турския консорциум Инициативна група за автомобил на Турция (TOGG), в него са взели присъединяване над 100 турски инженери. Производството на първите турски електрически автомобили ще стартира през 2022 година, само че формалното му име ще бъде оповестено през 2020 година Очаква се в завода да бъдат разкрити над 4000 работни места.

Консорциумът счита да влага над 3 милиарда евро за идващите 13 години в създаването и построяването на 5 модела електрически коли. На формалната гала в петък (27 декември) бяха показани два от тях - червен SUV-модел и сива лимузина. Най-напред електрическият автомобил ще се продава в Европа, а по-късно и по целия свят.
Проектът беше разгласен през ноември 2017 година и би трябвало да показва възходящата икономическа мощност на страната.

Заводът ще бъде издигнат в северозападния турски град Бурса. Там ще се създават до 175 000 автомобила годишно. Проектът се финансира от държавното управление, а инвестицията възлиза на 22 милиарда турски лири (около 3,3 милиарда евро). Правителството дава гаранции за закупуването на 30 000 електрически автомобили до края на 2035 година
В Турция се създават коли и на някои международни марки като Ford, Toyota и Fiat. Въпреки това напоследък автомобилната промишленост е в затруднено състояние.
Още любопитни неща към турския електрически автомобил, вижте в Expert.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР