Президентът Еманюел Макрон призна, че Франция е трябвало да обърне

...
Президентът Еманюел Макрон призна, че Франция е трябвало да обърне
Коментари Харесай

Макрон към Източна Европа: Трябваше да ви послушаме за Русия

Президентът Еманюел Макрон призна, че Франция е трябвало да обърне повече внимание на източноевропейските народи, които предизвестиха за войнствената политика на Русия преди силите на Москва да нахлуят в Украйна, съобщи " Ройтерс ".

В речта си на форума за световна сигурност в Братислава френският президент съобщи, че не би трябвало да има разделяне сред " Стара Европа " и " Нова Европа ", имайки поради трайните разлики сред източните и западните страни членки на Европейски Съюз по въпроси като Русия.

" Някои споделиха, че сте пропуснали опцията да запазите безмълвие. Мисля, че ние също изпуснахме опцията да ви изслушаме. Тези времена завършиха ", сподели Макрон под аплодисментите на публиката.

Той направи паралел със забележка от 2003 година на тогавашния френски президент Жак Ширак, който съобщи, че източноевропейските страни, които са застанали на страната на Съединени американски щати и Англия в решението им да нахлуят в Ирак през същата година, на което се опълчиха някои от огромните западни страни, в това число Франция и Германия, са пропуснали " добра опция да запазят безмълвие ".

Забележката шокира източноевропейските страни и способства за трайно съмнение към Париж измежду най-новите членки на Европейски Съюз, което се прояви още веднъж, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година

След нашествието източните страни от Европейски Съюз, като Полша, подлагаха на критика Макрон за това, че поддържа каналите за връзка с съветския президент Владимир Путин отворени или че споделя, че Русия не би трябвало да бъде " унижавана " в хода на интернационалните старания за преустановяване на спора в Украйна.
В сряда Макрон съобщи още, че Европа би трябвало да построи своя лична отбранителна промишленост, а не да разчита единствено на Съединените щати за отбрана, въпреки да призна, че приносът на Съединени американски щати под формата на финансови средства и материали е бил от решаващо значение за образуването на благонадежден фронт против Русия. " Нека бъдем признателни и да кажем " благодаря " на Съединените щати. Но дали тази администрация е тук вечно? ", попита Макрон. " Ето за какво европейският защитителен дирек в НАТО е извънредно значим ".

Президентските избори в Съединени американски щати ще се проведат през ноември 2024 година, а Доналд Тръмп - който като президент сподели, че европейските народи би трябвало да заплащат повече за личната си отбрана - евентуално ще се кандидатира още веднъж.

Макрон уточни, че Русия е претърпяла очевидни неуспехи във войната, в това число присъединението на Финландия към НАТО и загубата на легитимност на международната сцена.

" Войната надалеч не е завършила, само че едно е ясно: Украйна няма да бъде превзета. Виждаме, че това, което трябваше да бъде " специфична интервенция ", към този момент е геополитически неуспех ", добави Макрон.

Преговори или съд

" Гардиън " отбелязва, че съгласно френския президент може да е невероятно Владимир Путин да бъде изправен пред обвинявания във военни закононарушения в Хага, в случай че той е единственият човек, с който Западът би трябвало да договаря за преустановяване на войната в Украйна.

Той настоя, че Русия е изгубила всякаква легитимност, само че добави, че в случай че идната украинска атака не извърши военните си цели, ще би трябвало да се направи оценка на естеството на бъдещата европейска поддръжка за Украйна. В същото време акцентира, че Украйна пази освен личните си граници, само че и тези на Европа.

В най-откровените забележки до момента от европейски водач за нуждата от договаряния с Путин, Макрон сподели, че " по въпроса за времето тук желая да бъда доста почтен и транспарантен с вас. Въпросът е, че в случай че след няколко месеца имате прозорец за договаряния със съществуващата съветска политическа мощ, въпросът пред вас ще е арбитраж сред развой и договаряния. И ще би трябвало да преговаряте с водачите, които има, де факто, даже в случай че на идващия ден би трябвало да ги изправите пред интернационално правораздаване (...). В противоположен случай можете да се поставите в невъзможна обстановка, в която да кажете " Искам да отидете в пандиза, само че вие сте единствените, с които мога да договарям. "

Той сподели, че в това време би трябвало да се съберат доказателства против Русия и нейните водачи.
Макрон предвижда, че на идната среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли няма да може да се реализира консенсус за бъдещото участие на Украйна в НАТО, само че уточни, че " би трябвало да изградим нещо сред гаранциите за сигурност, предоставени на Израел, и пълноправното участие в НАТО. Имаме потребност от нещо осезаемо, ясно и съответно. Имаме потребност от път към участие ". Той добави, че на Украйна би трябвало да бъдат дадени задоволително средства, с цел да спре по-нататъшната експанзия и " би трябвало да сме в положение да подсигуряваме, че те са осезаеми и устойчиви ", тъй като тя пази Европа.

Всяка страна, акцентира президентът, би трябвало да има право да избира своите съдружници. " В Европа към този момент няма място за империалистически делириум ", добави Макрон.

" Най-лошия електрошок "

Френският президент, който през 2019 година сподели, че НАТО е в положение на " мозъчна гибел ", означи през вчерашния ден, че съветският президент Владимир Путин е " събудил пакта с най-лошия електрошок ", нахлувайки в Украйна.

Той прикани още Европейски Съюз да премисли ръководството си и да " изобрети няколко нови формата ", с цел да отговори на стремежите за участие на страните от Източна Европа и Балканите, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Това е единственият метод да се отговори на законните упования на Западните Балкани, Молдова и Украйна, които би трябвало да се завърнат в Европейски Съюз и да запазят геополитическата му успеваемост ", съобщи френският водач в навечерието на срещата на върха в Кишинев на Европейската политическа общественост, сплотяваща 47 страни.

" Днес би трябвало по всевъзможен начин да помогнем на Украйна да организира ефикасна контраатака ", сподели Макрон и добави: " Това е от значително значение. Това е, което вършим. Трябва да увеличим напъните си, тъй като това, което е заложено на карта през идващите месеци, е самата опция за един мир, който да е плод на умишлен избор и надлежно да е дълготраен ", сподели той.

" Трябва да помогнем на Украйна да води ефикасна контраатака. Залогът е дълготраен мир. Трябва да сме ясни: прекратяването на огъня не е задоволително, ние ще създадем още веднъж замразен спор, който ще бъде друга война на следващия ден ", акцентира Макрон, представен от " Политико ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР